PROGRAM
Zilnic, între orele 17.00 – 20.30 invitaţii Galei HOP, dar şi publicul, oriunde s-ar afla el, pot urmări show-urile concurenţilor în direct! Fie în sala de spectacole din complexul Vox Maris, fie prin livestreaming pe www.galahop.ro, dar şi pe contul oficial de Facebook al Galei HOP (facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor) şi pe contul oficial de YouTube (UNITER ROMANIA).
Shakespeariana nebunie este tema concursului din acest an.
La Secţiunea INDIVIDUAL, concurenţii au pregătit un moment (monolog, colaj,studiu) bazat pe texte din opera lui William Shakespeare. În construcţia momentului, concurentul trebuie să integreze maximum 2 minute performative care să îi pună în valoare calităţile, abilităţile personale (dans, cant, capacitatea de a folosi instrumente muzicale, capacitatea de a manui marionete, acrobaţie, magie, etc.). Durata maximă: 10 minute.
La Secţiunea GRUP, concurenţii au pregătit un spectacol/studiu/work in progress (multi-media, instalaţie, teatru fizic, teatru dans, performance) avand ca suport un text shakespearian sau un text al unui autor modern, contemporan ce are ca temă revizitarea operei shakespeariene. Durata maximă: 30 minute.
Toţi concurenţii – atât cei de la individual, cât şi cei din cadrul grupurilor – traversează proba obligatorie :
Scenă în doi – étude.
Scene propuse:
- Viola – Olivia, „A douăsprezecea noapte” sau „Cum doriţi”, act 1, scena 5
- Hamlet – Ofelia, „Hamlet”, act 3, scena 1
- Brutus – Cassius, „Iuliu Cezar”, act 4, scena 3.
Concurenţii vor efectua o analiză a textului dramatic în vederea acţiunii, vor stabili circumstanţele active oferite de autor, vor alege circumstanţele în vederea generării conflictului, vor identifica evenimentul originar și evenimentul principal al scenei, ordinea cronologică a temelor și vor hotărî distribuţia.
Proba impusă presupune capacitatea generării acţiunii în doi, folosind propriile cuvinte ale actantului, dar păstrând structura şi secvenţialitatea temelor propuse de autor. Durata maximă: 15 minute
Practica étude-ului în cazul scenelor în doi este libera interpretare a textului dramatic cu scopul de a crea un dialog al acţiunilor. Este primul pas spre rol. Este„citirea cu picioarele” a textului dramatic. Étude-ul oferă o experienţă personală, care face legătura între actor şi drama piesei. Nu este o practică a rezultatului, ci o practică a procesului.
PROGRAM / 5-8 Septembrie 2016
Amfitrionul Galei/Prezentator: Alex Bogdan
Programul celor 4 zile de Gala HOP cuprinde, dincolo de competiţia concurenţilor, numeroase workshop-uri, întâlniri, discuţii cu juriul sau cu artişti consacraţi, întrevederi ce vor fi adevărate experienţe formatoare pentru tânărul actor aflat la începutul drumului său în teatru.
Ada Milea, coordonatorul workshopului de expresie vocală, a lucrat cu cei 29 de actori ce au trecut de preselecţia de la finalul lunii iulie şi a descoperit o generaţie tânără „plină de energie şi idei”: „Sunt bucuroasă că am lucrat cu atâţia actori tineri, talentaţi, haioşi, simpatici, plini de energie şi de idei. Eu m-am distrat. Sper că şi ei”.
Andrea Gavriliu, coordonatorul workshopului de expresie corporală se aşteaptă să „mişte” lucrurile la Gala HOP: „In atelierul de anul acesta voi contribui, prin coregrafie, la traducerea a diverse situaţii şi teme shakespeariene prin muzica şi mişcare. Muzica Adei Milea, ideile lui Horia Suru şi Tudor Lucanu împreună cu nevoia mea de « a mişca », vor constitui un exerciţiu provocant pentru toţi participanţii”.