GALA HOP

GALA TÂNĂRULUI ACTOR

Gala Tânărului Actor – HOP este un program cultural de interes naţional, cu desfăşurare anuală. Scopul acestei Gale este promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic, de stat şi particular.

Prima ediţie a avut loc în anul 1998 sub direcţia regizorului Cornel Todea, direcție pe care a exercitat-o până în anul 2012.

În perioada 2013- 2015 direcția artistică a evenimentului a revenit regizorului RADU AFRIM, iar în perioada 2016-2018 gala HOP s-a desfășurat sub bagheta profesorului și actorului MIKLÓS BÁCS. Edițiile anilor 2019-2021 marchează momentul în care dansatorul și coregraful GIGI CĂCIULEANU a preluat direcția artistică a Galei. Astfel, în anul 2022, îi vine rândul dansatorului, coregrafului, regizorului și costumierului RĂZVAN MAZILU să preia frâiele Galei HOP, plasând-o sub ascendentul musicalului. Ediția 26 a Galei HOP se afă sub direcția artistică a regizorilor Alexandru Dabija și Leta Popescu.

Locațiile Galelor HOP:

1998, 1999: Costinești
2000-2002: Mangalia
2013-2018: Costinești (Vox Maris Grand Resort)
2019: Teatrul de Stat Constanța
2020: Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București
2021, 2022, 2023: Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

Gala se desfăşoară sub forma unui concurs deschis tuturor absolvenţilor facultăţilor de Teatru din Bucureşti şi din ţară.

Gala HOP este o competiţie profesionistă care pune în valoare creativitatea, originalitatea şi aptitudinile deosebite ale tinerilor actori.

Există 2 (două) secţiuni în cadrul Galei HOP:
Secţiunea INDIVIDUAL şi Secţiunea GRUP.

Activităţile Galei se derulează în două etape:

• Preselecţia – are loc în Bucureşti, la Sala Studio a Teatrului Odeon. In urma înscrierii candidaţilor (până la data de 30 iunie), are loc analiza aplicațiilor, iar apoi, în faţa unui juriu format din oameni de specialitate, are loc audiţia, prin care se vor decide participanţii la concurs.

În 2020 și 2021 audițiile au avut loc pe baza vizionării înregistrărilor video trimise de actori, însă anul 2022 marchează reîntoarcerea la formatul inițial.

• Concursul – are loc în Costineşti/Mangalia/București/Alba Iulia, pe parcursul a între 4 și 6 zile, în faţa unui juriu diferit de cel de la preselecţie, care va decide câştigătorii.

Premiile Galei Tânărului Actor – HOP

• Premiul „Ştefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP

Secţiunea individual:
• Premiul pentru cel mai bun actor
• Premiul pentru cea mai bună actriţă

Secţiunea grup:
• Premiul „Cornel Todea” – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori
• Premiul „Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului (începând cu a V-a ediţie)

Premiul Publicului pentru cel mai bun actor
Premiul Publicului pentru cea mai bună actriță
Premiul Publicului pentru cea mai bună trupă de actori

Alte premii acordate în cadrul Galei Tânărului Actor HOP:
• Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF”
• Premiul pentru prestanță și rostire scenică, acordat de actrița Dorina Lazăr
• Premiul Vox Maris (acordat în anul 2013 celui mai tânăr concurent; în perioada 2014-2017 premiul Vox Maris se acordă câştigătorului Marelui Premiu)