TEATRU MUSICAL

Gala Tânărului Actor HOP 2022

Ediția a 25-a, aniversară

25-27 august 2022
Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia
Live streaming: www.galahop.ro

Musical = Actor Total

+ Show Total

CE-I DOREȘTI LUI HOP LA 25 DE ANI?

Era anul 1998, la Costinești, când regizorul Cornel Todea, inițiatorul programului, definea Gala Tânărului Actor HOP ca „teritoriul oferit paradoxului de a te putea afirma pe tine prin și alături de ceilalți”, ca „teritoriul oferit îndrăznelii de a fi tu însuți”, „curajului de a experimenta”.

De atunci au trecut 25 de ani. Două decenii și jumătate de când marele HOP al tinerilor actori culege, și învață, și se perfecționează din experiențele artistice cu care se primenește an de an. Sute de actori i-au trecut pragul, lumina reflectoarelor i-a făcut celebri pe ei, și pe HOP. Radu Afrim, Miklós Bács, Gigi Căciuleanu i-au direcționat apoi traseul lui HOP când pe făgașul spectaculosului, când pe drumul spinos al étude-ului și al lumilor clasice, când pe plaiurile jucăușe ale alchimiei dansActorului. Lui HOP nu i-a fost, însă, frică. A muncit, a repetat, a avut și emoții, a crescut, și, an de an, s-a făcut mai chipeș. Acum are 25 de ani și e bine pregătit să facă față provocărilor care apar la orizont.

Am rugat pe artiștii care i-au trecut pragul lui HOP să răspundă la întrebarea „CE-I DOREȘTI LUI HOP LA 25 DE ANI?”. Am primit mesaje frumoase, urări de bine, sugestii, bucurie și zâmbete pe care vrem să le împărtășim, începând de astăzi, lumii teatrale și tuturor prietenilor UNITER. Pentru că HOP este construcția lui ÎMPREUNĂ. Și tot împreună îl vom purta pe HOP cu grijă și entuziasm spre alte decenii de profesionalism, îndrăzneală și speranță. Pentru că, așa cum scria și Ion Caramitru in caietul program al ediției HOP 2000, „tinerii noștri actori își găsesc locul oriunde. Actorul total e cel care joacă pe scândură, pe nisip, stând în cap sau chiar în picioare, făcând deliciul publicului de pretutindeni. Asta și așteptăm de la ei! Să fie mereu și oricând tineri talentați, frumoși și să ne ia premiile cu ușurință și elegant. Le doresc succes acum și aici, azi și totdeauna”.

PAVEL BARTOȘ – Premiul pentru cel mai bun actor la Gala HOP 1999 – „Un actor în plus” (colaj de texte). În 2014 se întoarce în familia HOP ca prezentator.

ISABELA NEAMȚU – Premiul pentru cel mai bun grup la Gala HOP 2002, alături de Cosmin Seleși și Ciprian Nicolăiasa – „Deșeuri” după „Teatru Descompus” de Matei Vișniec, regia Ana Mărgineanu, producție a Teatrului Luni de la Green Hours

GHEORGHE IFRIM – Premiul pentru cel mai bun grup la Gala HOP 2001, alături de Andreea Bibiri și Șerban Pavlu – „Zi că-i bine” de Wil Calhoun, regia Florin Piersic Jr., producție a Teatrului Luni de la Green Hours

IOANA CALOTĂ –  Premiul pentru cel mai bun grup la Gala HOP 2003, alături de Alexandru Nedelcu și Lucian Ghimiși – „Ursul” de A.P. Cehov, regia Mihaela Triboi. Premiul „Sică Alexandrescu”, premiul special al juriului, pentru rolul Elena Ivanovna Popova din „Ursul” de A.P. Cehov.

GABRIEL PINTILEI – Premiul pentru cel mai bun grup la Gala HOP 2000, alături de Lorena Ciubotariu –  „Cajahkocekesaria”

FULVIA FOLOSEA – Premiul pentru cel mai bun grup la Gala HOP 2011, alături de Florin Călbăjos, George Dometi, Alexandra Odoroagă, Vlad Nemeș și Ioana Livia Predescu – „The H(eden) Garden”, scenariu de Alexandra Pâzgu, regia Medeea Iancu. Participantă la Gala HOP 2012 la secțiunea Individual cu „Concert de binefacere”, după Eric Bogosian.

ROBERT PAVICSITS – Premiul publicului pentru cel mai bun grup la Gala HOP 2008, alături de Ana Maria Cazacu, Dragoș Muscalu, Giorgiana Elena Popan, Bogdan Rădulescu – „Just Push Play”

CĂTĂLIN BABLIUC – Participant la Gala HOP 2008 la secțiunea Individual cu „Dactilograful” de Murray Schisgall

LARI GIORGESCU – Premiul „Maria Filotti” la Gala HOP 2008 – fragment din „Poezia visului”, scenariu dramatic de Miriam Răducanu pe poezii de Emil Botta.  A revenit la Gala HOP ca prezentator în 2019,2020 și 2021.

ALI DEAC – Premiul publicului pentru cel mai bun grup la Gala HOP 2009, alături de Dana Anghel, Simina Contraș, Lorelei Ghazawi, Iulia, Merca, Gabriel Cosmin Sterian, Ada Șoaică – „Clișee”, spectacole de pantomime, dans și film mut de Barbara Crișan

ALEXANDRU VOICU – Concurent la Gala HOP în 2016, când obține trei premii pentru „Marele mecanism”, adaptare după „Hamlet” de W.Shakespeare, Premiul„Ștefan Iordache”, Marele premiu al Galei HOP, Premiul Vox Maris (un premiu oferit de gazda evenimentului câștigătorului Marelui Premiu), Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF”. La Gala HOP 2017 este parte din juriu.

IOANA BOGĂȚAN – Actriță, directoarea Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia. Membru al juriului Galei HOP pentru trei ediții: 2019, 2020 și 2021

GIGI CĂCIULEANU, dansator și coregraf – A fost directorul artistic al Galei HOP în 2019, 2020 și 2021. Sub atenta lui îndrumare, tinerii actori au pătruns în lumea alchimică a DansActorului.

VASILE CALOFIR – participant la Gala HOP 2002, la secţiunea Grup, alături de Gheorghe Lazăr, Paul Laurenţiu Lucaci, Adriana Nicolae, Liviu Vlad, Viorel Cojanu, cu „Eu când vreau sa fluier, fluier“ de Andreea Vălean, regia Stefan Velniciuc

VICTORIA DICU – participantă la Gala HOP 2007, secţiunea Individual cu „O rugaciune de prisos” de George Astalos

MEDA VICTOR – participantă la Gala HOP 2008, secţiunea Individual cu „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams

DIANA ROMAN – Premiul Cornel Todea (Premiul pentru cea mai bună trupă de actori), Premiul Publicului pentru cel mai bun spectacol, Premiul Ziarului Metropolis la Gala HOP 2013, alături de Rareş Andrici, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Anghel Damian, Georgiana Vişan pentru „Pisica verde” de Elise Wilk

IOAN PARASCHIV – Premiul pentru cel mai bun actor la GALA HOP 2013, pentru „A fi sau a nu fi bufon”, colaj de texte ce cuprinde fragmente din „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, F.M. Dostoievscki, A.P.Cehov, și W.Shakespeare, precum și pentru întruchiparea lui Dorel Vișan în rolul Gardianul Dumnezeu din filmul „Cel mai iubit dintre pământeni”.

CRISTINA MODREANU – membră în juriile Galei HOP în perioada 2001-2007.

AIDA AVIERIȚEI – Premiul pentru cea mai bună actriță la GALA HOP 2013, pentru rolul „De ce fierbe copilul în mămăligă” de Aglaja Veteranyi, precum și pentru interpretarea Lizei Minnelli.