Agenda UNITER ÎN ANUL 2024
Pornim, împreună cu breasla teatrală, pe drumul celui de-al 34-lea an de existență UNITER. Un drum provocator, fără doar și poate. Un drum care implică responsabilitate și acuratețe în mânuirea multiplelor fațete teatrale.
Să rămânem punctul de referinţă a valorii în teatrul românesc e misiunea noastră pe care o dezvoltăm, pas cu pas, prin programele și proiectele noastre, adevărate repere ale vieții teatrale actuale.
Așadar, evenimentele consacrate din portofoliul UNITER continuă și în anul 2024. Campania Națională „Artiștii pentru artiști”, Gala Premiilor UNITER, Gala Tânărului Actor HOP și Festivalul Național de Teatru sunt evenimente de notorietate atât în lumea teatrală, cât și pentru publicul larg.
Sunt fixate deja perioadele de desfășurare ale acestora, precum și câteva modificări de structură, noutăți pe care le facem acum publice.
- Campania Națională „Artiștii pentru artiști”, ediția a 20-a
(20 martie – 20 aprilie 2024)
Iniţiată şi organizată din anul 2002, Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii de orice vârstă cu probleme de existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi, în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor. Cu ajutorul teatrelor de stat și independente care programează spectacole sub semnul solidarității teatrale, UNITER se implică activ în domeniul susţinerii financiare a artiştilor aflați în situații de viață delicate. Încasările din vânzarea de bilete sunt direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală (RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei). Din acest fond sunt ajutați artiștii care întâmpină dificultăți.
Toate acțiunile Campaniei în anul 2024 vor avea loc, ca de obicei, în preajma zilei de 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului.
Sperăm să semnalizăm și să sensibilizăm din nou comunitatea teatrală, personalitățile vieții teatrale și culturale, instituțiile de teatru, partenerii noștri, și, împreună, să contribuim la alimentarea Contului de Solidaritate Teatrală.
- GALA PREMIILOR UNITER, ediția a 32-a
Ediția a 32-a a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 27 mai 2024 la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.
Un eveniment de premiere, de eleganță, de emoție, de sensibilitate, de întâlnire a teatrului cu publicul larg. Un proiect care vorbește despre valoarea din teatrul românesc, sărbătorită ÎMPREUNĂ.
Juriul de nominalizări (Alina Epîngeac Cristina Rusiecki și Octavian Szalad) vizionează spectacole în toate instituțiile teatrale din România, iar la finalul lunii februarie vom afla spectacolele și artiștii care intră în competiție pentru cele mai râvnite premii și recunoașteri din teatrul românesc ale anului care tocmai s-a încheiat. Juriul are posibilitatea de a face între 3 și 5 nominalizări la fiecare categorie de premii.
În 2024 Gala Premiilor UNITER vine cu noi premii în palmares, după cum urmează:
- Premiul pentru teatru de animație / teatru pentru copii
- Premiul pentru muzică originală și sound design
- Premiul pentru video design
- Premiul pentru lighting design
Sunt premii care au apărut organic în urma consultării uniunii cu mediul artistic, atât cel instituționalizat, cât și cel independent, decizie luată de Senatul UNITER în urma apariției în ultimii ani a unor noi forme de mijloace teatrale, noi mijloace de exprimare propuse de echipele de creatori, regizori, scenografi, video-designeri, compozitori și sound designeri, coregrafi și, nu în ultimul rând, diversificarea și ramificarea sensibilității artistice în țară și în lume ca urmare a experienței pandemice din ultimii trei ani.
Anul acesta, regizorul artistic al evenimentului va fi Bobi Pricop. Directorul programului este scenograful Dragoș Buhagiar, președintele UNITER.
- GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2024, ediția a 27-a
Perioada: 25 – 31 august 2024
Gala Tânărului Actor HOP 2024 va avea loc la Alba Iulia, pentru a patra oară, în spațiul Teatrului Prichindel și al Casei de Cultură a Studenților, grație sprijinului financiar și deschiderii necondiționate acordate de Consiliul Județean Alba.
Senatul UNITER a stabilit, în ședință comună, ca ediția 2024 a Galei Tânărului Actor HOP să se deruleze sub direcția artistică a regizorului Erwin Șimșensohn.
Tinerii actori absolvenți ai institutelor de teatru au nevoie de competiție, au nevoie să fie văzuți, să le fie modelate aptitudinile. Iar Gala Tânărului Actor HOP este o locul și spațiul propice. Pentru că actorul care intră în mediul profesionist are nevoie de VIZIBILITATE. Pentru a răspunde acestei nevoi intră în joc Gala HOP, un concurs ale cărui premii sunt și, în același timp, nu sunt finalitatea concretă a acestuia. Acest eveniment anual aduce împreună cei mai buni tineri actori pentru a deveni VIZIBILI factorilor creativi din piața românească: directori de teatre, organizatori de evenimente, directori de casting, inițiatori de proiecte etc. Gala HOP este un mediu care facilitează ÎNTÂLNIREA între factorii creativi și tinerii actori cu potențial. Gala HOP devine, astfel, o platformă permanentă de apropiere a pieței de actor.
- FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU, ediția a 34-a
Perioada: 18 – 27 octombrie 2024
Festivalul Național de Teatru celebrează performanţa şi reuneşte oamenii de teatru și publicul în jurul Valorii. FNT este singurul festival care analizează, cercetează și pune în valoare dinamica, tendințele și direcțiile fenomenului teatral românesc, tot mai amplu și tot mai divers.
Din nou, FNT va fi gazda teatrală a celor mai prestigioase producții naționale și internaționale, un spațiu cultural deschis dinamicilor teatrale, experimentului, al căutării continue. Al realităților scenice provocatoare și al unor limbaje artistice (ne)convenționale. Un construct teatral aflat într-o permanentă schimbare, un spațiu al metamorfozei.
Pilonul educațional inițiat în FNT 2022, acea platformă de educație artistică, cadru al formării publicului tânăr, al întâlnirilor cu potențial transformator, ne dorim să nu-și piardă consistența în noua viziune curatorială a selecționerilor acestei ediții de FNT. Pentru că este un context favorabil consolidării relației dintre arta contemporană și spațiile educaționale.
Structura, conceptul și selecția ediției curente a Festivalului Național de Teatru vor fi realizate de echipa curatorială formată din: Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu.
UNITER
7 februarie 2024
Fotografia din deschiderea articolului este realizată de Andrei Gîndac