Retrospecție autentică în cuvinte puține
Precum în unele povești în care unii cresc într-un an cât alții în șapte, în Alba Iulia trei zile de competiție în cadrul Galei HOP au trecut pe nesimțite printre emoții, extaz și…actorie. De câteva ore bune a început votul publicului, iar de atunci deblochez telefonul odată la câteva minute pentru a da refresh clasamentului și a afla ce s-a mai schimbat. Curiozitatea este o boală grea, știți și voi prea bine, iar acest vot este singurul lucru (pre)vizibil nouă din întregul proces de premiere (sau poate că până la final, topul va face un „hop” neașteptat?). Și, îmi pare rău să vă anunț, dar dacă nu ați votat încă, va trebui să părăsiți acest articol și să vă întoarceți aici abia după ce v-ați ales preferații. Ce ați așteptat până acum, v-a picat internetul?
Ediția cu numărul 27 a fost despre „Identitatea actorului autentic”. Deși oricine crede că știe ce e acela un actor (omul al cărui meserie este să facă Teatru cu „t” mare), o întrebare foarte bună ar fi „Ce înseamnă autenticitate?”. Iar pentru că DEX-ul nu ne ajută de această dată și ne spune doar că „autenticitate = faptul sau însușirea de a fi autentic”, m-am gândit că nu există persoane mai potrivite care să ne explice această ambiguitate decât cei care s-au luptat cu ea atât de mult timp, concurenții de anul acesta. Pentru că am simțit că Shakespeare nu i-a încurcat suficient de mult la proba impusă, am ajuns eu, fără să vreau, să îi „chinui” puțin, rugând oamenii pasionați de monoloage lungi să îmi dea o continuare scurtă, de doar un cuvânt, la propoziția „Pentru a fi considerat autentic, actorul trebuie să aibă sau să fie…” . Astfel am reușit împreună să dăm o definiție complexă, dar probabil că niciodată suficient de mulțumitoare și explicativă, acestui cuvânt de-a dreptul abstract, sub formă de rebus cu multiple soluții corecte.
Definiție pentru fiecare cuvânt nu vă dau, căci una singură, universală, mi se pare suficientă pentru ca fiecare să-și rezolve jocul: „Lucrurile de care au dat dovadă toți concurenții de la Gala HOP de anul acesta”. Iar dacă printre atributele oferite de voi lor se numără și foc, identitate, carismă, receptivitate, etc., le-am primit și pe acestea în vânătoarea mea de vocabular, căci știți cum e, și concurenții sunt mulți, mințile luminate gândesc la fel, iar talentul are multe componente.
Cu riscul de a repeta ce am zis după prima zi, îmi mențin opinia că oricine trece pragul Galei HOP este un câștigător, indiferent de rezultatele finale. Și… schimbând puțin unul dintre motto-urile făcute celebre în această ediție, aș zice că „Jocurile sunt în facere”, juriul deliberează, națiunea fierbe de nerăbdare.
Totuși, în exclusivitate, am onoarea să vă anunț că Marele Premiu al Galei Tânărului Actor merge la…
La ora 20 ne întâlnim să aflăm!
Text de: Andreea Bichir
Foto: Andrei Gîndac