Încheiere la înălțime a Galei HOP 2019: „On The Roof”, spectacolul dans-actoricesc creat de Gigi Căciuleanu cu concurenți ai Galei
Cea de-a patra și ultima seară a Galei Tânărului Actor HOP de anul acesta a adus, înaintea Galei de premiere, un spectacol de teatru-dans remarcabil, conceput într-un timp destul de scurt de Gigi Căciuleanu împreună cu unii dintre tinerii selecționați la Gala HOP 2019.
de Cristina Enescu
Intitulat „On The Roof”, spectacolul i-a prezentat pe cei 14 dans-actori în mai multe scene ce au împletit performanțe fizice cu adevărat impresionante, de dans și expresivitate corporală, cu tehnici de expresivitate recitativă și interpretativă. Producția a fost creată de Gigi Căciuleanu vara aceasta la Amfiteatrul în aer liber al Teatrului Național din București, ca un dar oferit acestui spațiu „magic”. Spectacolul a avut la bază, în cuvintele coregrafului, pe de o parte disponibilitatea calendaristică a dans-actorilor în timpul lunilor de vară, pe de altă parte, desigur, „capacitatea de a fi făcut față, de a se dovedi rapizi, originali și creativi la proba de improvizație cu care fiecare a fost confruntat la preselecția Galei HOP, pe lângă piesa prealabil lucrată de către ei”. Astfel, tinerii participanți au devenit Gigi Căciuleanu „Ad Hop” Company, coregraful exprimându-și regretul de a nu fi fost posibil să înglobeze în această companie și acest spectacol pe toți cei selectați în finala HOP 2019.
Spectacolul a fost impresionant nu doar prin complexitatea dans-actoriei incorporate într-o oră (și într-o vară) și prin varietatea momentelor și a interpretărilor, dar și prin faptul că a fost o producție rotundă, bine închegată, cu o coeziune de grup interesantă, netrădând aproape deloc faptul că dans-actorii nu erau performeri cu ani buni de experiență scenică, interpretativă și de mișcare în spate.
Lumea creată de Gigi Căciuleanu în acest spectacol e una populată de un soi de „bufoni contemporani” exprimându-se prin nenumărate cuvinte-necuvinte-onomatopee (suita vocalelor devine de-a dreptul partitură dramatică, interpretată divers de diferite grupuri de actori, sau ne-cuvintele Introfugă, Giumbușglonț, Zvârlucitelniță, Căzutcâșă sau Învârtișag sunt indicații coregrafice deopotrivă pline de ghidușie și auto-ironie dar și provocări creative pentru interpretare coregrafică). Spectacolul este pe de o parte un exercițiu și o demonstrație excelentă pentru arta dans-actorului și pentru esența virtuților necesare performerilor din teatrul coregrafic, dar și o producție perfect valabilă în fața oricărui public de teatru, dans și teatru-dans.
Nu în ultimul rând, „On The Roof” este și o dovadă indiscutabilă a faptului că Gigi Căciuleanu este cu adevărat un maestru-pedagog al dans-actoriei și în același timp un îndrăgostit iremediabil al acestei arte la nașterea și conceptualizarea căreia el a contribuit major. Sunt remarcabile nivelul, expresivitatea și coerența de grup pe care el a reușit să le impregneze acestor tineri dans-actori neîndoielnic talentați însă inevitabil încă lipsiți de o experiență consistentă. Ceea ce au urmărit publicul din sala Teatrului de Stat din Constanța și publicul care a vizionat Gala HOP prin transmisiunea online live nu a avut deloc aerul unui spectacol studențesc, de diletanți, ci a arătat un nivel ridicat al mai multor ingrediente importante în teatru, dans și dans-actorie: talent muncit și cizelat, pasiune, multă sete și foame de exprimare prin cuvânt și corp, o energie nu doar fizică ci și emoțională și interpretativă impresionantă – și, deloc în ultimul loc, mult umor inteligent și chiar auto-ironie salutară.
„On The Roof” rămâne, și după încheierea Galei HOP 2019 ,un spectacol care merită savurat, și care în plus față de alte spectacole de teatru-dans are ingredientul cheie al unei uriașe pasiuni, atât de partea creatorului său, inimosul Gigi Căciuleanu („animatorul” Galei HOP 2019, așa cum s-a autointitulat) cât și din partea tinerilor dans-actori. Cu siguranță veți mai auzi de ei.
*
„On the Roof” de Gigi Căciuleanu, regia Gigi Căciuleanu, asistent coregrafie Lelia Marcu – Vladu, muzica Paul Ilea / Sensor.
Cu: Adela Mihai, Adrian Loghin, Alexandra Oişte, Alin Potop, Andrei Atabay, Andrei Ianuş, George Olar, Ioana Beatrice Tănasă, Mara Pogângeanu, Maria Panainte, Mihai Vasilescu, Nadina Cîmpianu, Nicolae Dumitru, Theodora Sandu.
Producător: Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, în parteneriat cu UNITER, Fundația Art Production / Gigi Căciuleanu „Ad Hop” Company, cu sprijinul JTI, în cadrul Programului 9G la TNB