Nocturnele HOP 2019: O discuție-spectacol despre arta și provocările dans-actorului

A treia zi de Gală HOP 2019 a adus, după probele de concurs individual și de grup, o nouă Nocturnă la Teatrul de Stat din Constanța.

de Cristina Enescu. 

De data aceasta nu a fost un spectacol pe scenă ci la buza acesteia, foarte aproape de public: o discuție moderată de jurnalistul cultural Oana Cristea-Grigorescu în care Gigi Căciuleanu, dans-actorul Lari Giorgescu, coregrafa Vava Ștefănescu, coregraful Arcadie Rusu și alții au vorbit despre dans-actorie, fascinația, provocările și sensurile acestei arte ce împletește dar și trasncende teatrul și dansul.

Începând cu amintirile, principiile și gândurile lui Gigi Căciuleanu, au curs de la și înspre performeri și iubitori ai dans-actoriei istorii, anecdote, fragmente de experiență scenică și de lucru dintre cele mai interesante. Iată câteva dintre acestea:

„Gigi Căciuleanu a născut și dezvoltat conceptul de teatru coregrafic încă din 1974. Există tot mai mult nevoia, pentru artiști, de a depăși bariera cuvântului înspre gândirea coregrafică, în spațiu.”

Este o ediție foarte importantă a Galei HOP, care iese din granițele stricte ale teatrului de cuvânt. Salut decizia UNITER de a-l invita ca director artistic al Galei pe Gigi Căciuleanu, nu doar celebru un coregraf ci și un teoretician și un pedagog dedicat cultivării aceste zone de tranziție între teatru și dans.” (Oana Cristea-Grigorescu, jurnalist cultural)

  • Nu vreau să fac o apologie a dans-actorului, ci mai degrabă să scormonim puțin în problematica dans-actorului, împreună.”

„Dacă aș putea aș face o cerere scrisă să nu mă numesc director artistic ci animator, asta îmi place pentru că include ideea și de amor, și de poezie. Eu, pe oamenii cu care lucrez trebuie neaprat să îi iubesc, altfel nu pot lucra cu ei.”

„Pe mine păpușăreala m-a ajutat să devin dans-actor. La 9-10 ani mi-am făcut un teatru de păpuși. 4 personaje, găsite într-un beci, pe care le animam. Trebuia să inventez și să și joc scenarii pentru ele. (…)  Câteodată, pe un actor e nevoie să îl declanșezi, să îl motivezi, să îl animezi altfel decât pe un dansator.”

„Am învățat ce înseamnă umanul în dans de la Miriam Răducanu, Pina Bausch și Maia Plisețkaia.”

„Mi s-a părut extraordinar ce am văzut la momentele de solo ale dans-actorilor concurenți care au făcut și momente de grup în această gală. Odată separați, singularizați în momentele solo, a fost foarte emoționant pentru mine să văd cum se dezgoleau în fața publicului. Dansul te dezgolește, n-ai ce-i face, oricât ești tu cu costum pe tine. Mișcarea te trădează. Uitați-vă într-o discotecă, poți să îi dibuiești exact pe oameni după cum dansează.”

„Eu special nu am vrut să fiu în juriul acestei Gale pentru că am vrut să fiu animator și spectator, ca să pot să învăț și pentru mine dar și pentru ce o să îi învăț pe alții.”

„Mereu când am început să lucrez cu niște oameni, la început am ținut niște clase de inițiere, în care le-am transmis nu niște dansuri anume ci niște principii de mișcare. Pentru mine principiile sunt mult mai interesante decât mișcarea însăși. O mișcare se poate rosti în diferite feluri, ca și cuvintele, mai tare, mai încet, dar esențial este dacă ai principiul mișcării.” (Gigi Căciuleanu)

Lari Giorgescu

  • „Lucrul cu Gigi a format o întreagă generație de dans-actori. Sunt extrem de multe similarități între pregătirea unui spectacol de teatru-dans și cea a unuia cu cuvinte. Oamenii au impresia uneori că în dans ai nevoie doar de puțin antrenament, de respirație fizic, și aia e, poți să te arunci ca nebunul. Nu e așa, cu cât te arunci mai mult ca nebunul, cu atât lucrurile ies mai haotic și deloc cizelat. După fiecare repetiție cu Gigi eram fascinat de conceptele pe care le învățam, ne contaminam cu toții de niște lucruri extraordinare, pe care nu le învățasem în repetițiile pentru teatrul cu cuvinte.” (Lari Giorgescu).

Gigi Căciuleanu

Ediția a 22-a a Galei Tânărului Actor HOP se desfășoară între 2-5 septembrie la Teatrul de Stat din Constanța. Tema acestei ediții este „Dans-Actorul ca fenomen al teatrului actual”.

Foto: Andrei Gîndac și Maria Ștefănescu

Gigi Căciuleanu: „Speranța mea este să ajungem să prețuim mișcarea“

July 10, 2020/by galahop

Cum a fost la Gala HOP 2019? Sau despre DansActorul unui septembrie la Constanța

July 9, 2020/by galahop

Gala HOP 2020 – o precizare

June 24, 2020/by galahop

Juriul de preselecție al Galei HOP – Gala Tânărului Actor, ediția 2020

June 17, 2020/by galahop

Preselecția pentru GALA HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, EDIȚIA 2020

June 9, 2020/by galahop

Ce este AGENȚIA HOP 2019?

September 26, 2019/by galahop

Alchimia DansActorului (Idei în Zig-Zag). Gigi Căciuleanu în armonie cu propriile gânduri

September 12, 2019/by galahop

HOP LA TREABOSTE!

September 11, 2019/by galahop

LAUREAŢII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019

September 6, 2019/by galahop

Încheiere la înălțime a Galei HOP 2019: „On The Roof”, spectacolul dans-actoricesc creat de Gigi Căciuleanu cu concurenți ai Galei

September 6, 2019/by galahop

Nocturnele HOP 2019: O discuție-spectacol despre arta și provocările dans-actorului

September 5, 2019/by galahop

Nocturnele celei de-a doua seri a Galei HOP 2019: Duelul Caramitru-Căciuleanu și arta de a face spectacol

September 4, 2019/by galahop

„O întâmplare… cu jazz”, un film documentar stil Cinéma Vérité cu și despre Miriam Răducanu, de Mircea Albuțiu, la Gala HOP 2019

September 3, 2019/by galahop

Bine ați venit la Gala HOP!

September 2, 2019/by galahop

5 ZILE PÂNĂ LA GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019 (2-5 septembrie)

August 28, 2019/by galahop

THESPIS – Revista Galei HOP

August 26, 2019/by galahop

On the Roof, pe scena Galei HOP 2019

August 21, 2019/by galahop

Juriul de concurs al Galei Tânărului Actor HOP, 2019

August 13, 2019/by galahop

GALA HOP 2019. Urmăriţi şi votaţi DansActorul!

August 8, 2019/by galahop

Gigi Căciuleanu, directorul Galei HOP, premieră ON THE ROOF cu Compania „Ad-Hop”!

July 17, 2019/by galahop

CÂŞTIGĂTORII PRESELECŢIEI PENTRU GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019

June 14, 2019/by galahop

DansActori, în prim-plan. Ultima zi de preselecții pentru Gala HOP 2019

June 13, 2019/by galahop

O găină și jumătate face un ou și jumătate într-o zi și jumătate

June 12, 2019/by galahop

Curiosul caz al DansActorului. Ziua întâi

June 11, 2019/by galahop

JURIUL DE PRESELECȚIE LA GALA HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, EDIȚIA 2019

June 7, 2019/by galahop

„DE-A PIRANDELLO”

May 24, 2019/by galahop

PRESELECȚIA PENTRU GALA HOP, EDIȚIA 2019 (UPDATE)

May 21, 2019/by galahop

PRESELECȚIA PENTRU GALA HOP, EDIȚIA 2019

April 24, 2019/by galahop

GALA HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, EDIȚIA 2019

February 1, 2019/by galahop