O găină și jumătate face un ou și jumătate într-o zi și jumătate

A doua zi a preselecțiilor pentru Gala HOP (ediția XXII) a stat sub semnul acestei fraze năucitoare gândită de Gigi Căciuleanu (directorul artistic) pentru tinerii actori care au zis-o în fel și chip.

Text: Andrei Crăciun

Juriul este format în acest an din: Oana Cristea Grigorescu (jurnalist cultural), Florin Fieroiu (coregraf), Lari Giorgescu (actor), Gabi Lupu (jurnalist cultural) și Oana Leahu (regizor). Tema acestei ediții este “Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual”. Preselecțiile continuă joi.

Dacă îi dați voie reporterului-spectator la o confesiune, atunci vă anunț că sunt un grăsuț minion, iar în aceste zile la Teatrul Național se desfășoară o preselecție la care participă îndeosebi actori slim-fit (niciun gras, niciun durduliu), răsucind astfel, dureros, cuțitul în rană. Mai mult, aceștia au mișcări grațioase, ca niște dansactori la început de drum, așa că vă dați seama ce e și în sufletul celui care vede așa ceva…

CINE
Ieri era anunțată prezența următorilor tineri artiști. Notați-vă numele lor, fiindcă le veți mai auzi: Oana Tudoran, Raul Lăzărescu, Adela Mihai, Norbert Boda, Andreea Bănică, Andrei Costin Gurlui, Maria Teișanu, Răzvan Ciocoi, Andreea Moustache, Cristina Simion, Maria Panainte, Theodora Sandu, Vera Brătfălean, Cătălin Asanache, Corina Ciontu, Cosmin Vasile, Eva Danciu, Georgiana Vișan, Ioana Cojocărescu, Irina Sibef, George Marian Olar, Cătălin-Mihai Miculeasa, Amelia Stuparu, Andrei Ianuș, Ioana Beatrice Tănasă, Mihai Vasilescu, Alina Mișoc, Paul Sebastian Popa, Alex Macavei, Andrei Gîjulete, Andrei Han, Narcisa Cîmpianu, Ligia Butnaru, Adrian Bogdan Ban, Dragoș Georgian Florea, Carmen Adriana Ghiurco.

CE
Actorii au optat pentru texte diverse, de la Carlo Goldoni la Charles Bukowski până la Alina Nelega, Cehov și Vișniec. La fel ca în prima zi, au îmbinat textele clasice cu momente personale, așa că s-a strecurat realitatea mileniului III în cuvinte din secolul XX, fiind menționați, de pildă, domnii ursuzi care apreciază fotografiile de profil.

Ca ritm, a fost clar și nu de puține ori actorii au fost felicitați de juriu, îndeosebi de Căciuleanu însuși.

Fraza care a înseninat amiaza actorilor a fost aceasta – O găină și jumătate face un ou și jumătate într-o zi și jumătate. Dansactorii au făcut totul să o spună perfect, chiar dacă nimeni nu știe cum se poate spune perfect o asemenea frază.

CUM
Am reținut și o prestație de grup, în care tinerii au scos bucăți de cretă din buzunar și au tras cercuri în jurul lor, adăpostindu-le fiecare în cercul său de viață, i-am văzut pe acești tineri uitați în cercuri până când cercurile nu au mai ascultat de oameni, întocmai cum a scris Vișniec de la Paris.

Dar nu asta a fost cel mai emoționant, ci că – la sfârșitul reprezentaților – artiștii făceau curat în urma lor.

Grupul cu cercurile, de pildă, a pus mâna pe mop.

Continuăm.

Fotografii: Andrei Gîndac

Galerii foto de la preselecții, aici.