Încheiere la înălțime a Galei HOP 2019: „On The Roof”, spectacolul dans-actoricesc creat de Gigi Căciuleanu cu concurenți ai Galei

Cea de-a patra și ultima seară a Galei Tânărului Actor HOP de anul acesta a adus, înaintea Galei de premiere, un spectacol de teatru-dans remarcabil, conceput într-un timp destul de scurt de Gigi Căciuleanu împreună cu unii dintre tinerii selecționați la Gala HOP 2019.

de Cristina Enescu

Intitulat „On The Roof”, spectacolul i-a prezentat pe cei 14 dans-actori în mai multe scene ce au împletit performanțe fizice cu adevărat impresionante, de dans și expresivitate corporală, cu tehnici de expresivitate recitativă și interpretativă. Producția a fost creată de Gigi Căciuleanu vara aceasta la Amfiteatrul în aer liber al Teatrului Național din București, ca un dar oferit acestui spațiu „magic”. Spectacolul a avut la bază, în cuvintele coregrafului, pe de o parte disponibilitatea calendaristică a dans-actorilor în timpul lunilor de vară, pe de altă parte, desigur, „capacitatea de a fi făcut față, de a se dovedi rapizi, originali și creativi la proba de improvizație cu care fiecare a fost confruntat la preselecția Galei HOP, pe lângă piesa prealabil lucrată de către ei”. Astfel, tinerii participanți au devenit Gigi Căciuleanu „Ad Hop” Company, coregraful exprimându-și regretul de a nu fi fost posibil să înglobeze în această companie și acest spectacol pe toți cei selectați în finala HOP 2019.

Spectacolul a fost impresionant nu doar prin complexitatea dans-actoriei incorporate într-o oră (și într-o vară) și prin varietatea momentelor și a interpretărilor, dar și prin faptul că a fost o producție rotundă, bine închegată, cu o coeziune de grup interesantă, netrădând aproape deloc faptul că dans-actorii nu erau performeri cu ani buni de experiență scenică, interpretativă și de mișcare în spate.

Lumea creată de Gigi Căciuleanu în acest spectacol e una populată de un soi de „bufoni contemporani” exprimându-se prin nenumărate cuvinte-necuvinte-onomatopee (suita vocalelor devine de-a dreptul partitură dramatică, interpretată divers de diferite grupuri de actori, sau ne-cuvintele Introfugă, Giumbușglonț, Zvârlucitelniță, Căzutcâșă sau Învârtișag sunt indicații coregrafice deopotrivă pline de ghidușie și auto-ironie dar și provocări creative pentru interpretare coregrafică). Spectacolul este pe de o parte un exercițiu și o demonstrație excelentă pentru arta dans-actorului și pentru esența virtuților necesare performerilor din teatrul coregrafic, dar și o producție perfect valabilă în fața oricărui public de teatru, dans și teatru-dans.

Nu în ultimul rând, „On The Roof” este și o dovadă indiscutabilă a faptului că Gigi Căciuleanu este cu adevărat un maestru-pedagog al dans-actoriei și în același timp un îndrăgostit iremediabil al acestei arte la nașterea și conceptualizarea căreia el a contribuit major. Sunt remarcabile nivelul, expresivitatea și coerența de grup pe care el a reușit să le impregneze acestor tineri dans-actori neîndoielnic talentați însă inevitabil încă lipsiți de o experiență consistentă. Ceea ce au urmărit publicul din sala Teatrului de Stat din Constanța și publicul care a vizionat Gala HOP prin transmisiunea online live nu a avut deloc aerul unui spectacol studențesc, de diletanți, ci a arătat un nivel ridicat al mai multor ingrediente importante în teatru, dans și dans-actorie: talent muncit și cizelat, pasiune, multă sete și foame de exprimare prin cuvânt și corp, o energie nu doar fizică ci și emoțională și interpretativă impresionantă – și, deloc în ultimul loc, mult umor inteligent și chiar auto-ironie salutară.

„On The Roof” rămâne, și după încheierea Galei HOP 2019 ,un spectacol care merită savurat, și care în plus față de alte spectacole de teatru-dans are ingredientul cheie al unei uriașe pasiuni, atât de partea creatorului său, inimosul Gigi Căciuleanu („animatorul” Galei HOP 2019, așa cum s-a autointitulat) cât și din partea tinerilor dans-actori. Cu siguranță veți mai auzi de ei.

*

„On the Roof” de Gigi Căciuleanu, regia Gigi Căciuleanu, asistent coregrafie Lelia Marcu – Vladu, muzica Paul Ilea / Sensor.

Cu: Adela Mihai, Adrian Loghin, Alexandra Oişte, Alin Potop, Andrei Atabay, Andrei Ianuş, George Olar, Ioana Beatrice Tănasă, Mara Pogângeanu, Maria Panainte, Mihai Vasilescu, Nadina Cîmpianu, Nicolae Dumitru, Theodora Sandu.

Producător: Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, în parteneriat cu UNITER, Fundația Art Production / Gigi Căciuleanu „Ad Hop” Company, cu sprijinul JTI, în cadrul Programului 9G la TNB

Gigi Căciuleanu: „Speranța mea este să ajungem să prețuim mișcarea“

July 10, 2020/by galahop

Cum a fost la Gala HOP 2019? Sau despre DansActorul unui septembrie la Constanța

July 9, 2020/by galahop

Gala HOP 2020 – o precizare

June 24, 2020/by galahop

Juriul de preselecție al Galei HOP – Gala Tânărului Actor, ediția 2020

June 17, 2020/by galahop

Preselecția pentru GALA HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, EDIȚIA 2020

June 9, 2020/by galahop

Ce este AGENȚIA HOP 2019?

September 26, 2019/by galahop

Alchimia DansActorului (Idei în Zig-Zag). Gigi Căciuleanu în armonie cu propriile gânduri

September 12, 2019/by galahop

HOP LA TREABOSTE!

September 11, 2019/by galahop

LAUREAŢII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019

September 6, 2019/by galahop

Încheiere la înălțime a Galei HOP 2019: „On The Roof”, spectacolul dans-actoricesc creat de Gigi Căciuleanu cu concurenți ai Galei

September 6, 2019/by galahop

Nocturnele HOP 2019: O discuție-spectacol despre arta și provocările dans-actorului

September 5, 2019/by galahop

Nocturnele celei de-a doua seri a Galei HOP 2019: Duelul Caramitru-Căciuleanu și arta de a face spectacol

September 4, 2019/by galahop

„O întâmplare… cu jazz”, un film documentar stil Cinéma Vérité cu și despre Miriam Răducanu, de Mircea Albuțiu, la Gala HOP 2019

September 3, 2019/by galahop

Bine ați venit la Gala HOP!

September 2, 2019/by galahop

5 ZILE PÂNĂ LA GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019 (2-5 septembrie)

August 28, 2019/by galahop

THESPIS – Revista Galei HOP

August 26, 2019/by galahop

On the Roof, pe scena Galei HOP 2019

August 21, 2019/by galahop

Juriul de concurs al Galei Tânărului Actor HOP, 2019

August 13, 2019/by galahop

GALA HOP 2019. Urmăriţi şi votaţi DansActorul!

August 8, 2019/by galahop

Gigi Căciuleanu, directorul Galei HOP, premieră ON THE ROOF cu Compania „Ad-Hop”!

July 17, 2019/by galahop

CÂŞTIGĂTORII PRESELECŢIEI PENTRU GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019

June 14, 2019/by galahop

DansActori, în prim-plan. Ultima zi de preselecții pentru Gala HOP 2019

June 13, 2019/by galahop

O găină și jumătate face un ou și jumătate într-o zi și jumătate

June 12, 2019/by galahop

Curiosul caz al DansActorului. Ziua întâi

June 11, 2019/by galahop

JURIUL DE PRESELECȚIE LA GALA HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, EDIȚIA 2019

June 7, 2019/by galahop

„DE-A PIRANDELLO”

May 24, 2019/by galahop

PRESELECȚIA PENTRU GALA HOP, EDIȚIA 2019 (UPDATE)

May 21, 2019/by galahop

PRESELECȚIA PENTRU GALA HOP, EDIȚIA 2019

April 24, 2019/by galahop

GALA HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, EDIȚIA 2019

February 1, 2019/by galahop