Interogaţii, dialog, libertate, viață și… gen – A doua seară a Galei HOP

După o zi plină de stropi de ploaie, norii s-au risipit într-un apus ca vata de zahăr pentru a le oferi concurenților din cea de-a doua seară a Galei HOP un salt lin către Dumnezeu, după cum a spus mentorul galei, Gigi Căciuleanu, cu o seară înainte.

de Lucia Mihai

Prima concurentă care și-a prezentat creaţia pe scândura Amfiteatrului TNB a fost Teodora Daiana Păcurar, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală „Ion Luca Caragiale” București, cu momentul „înDOIești?”. Cu o voce puternică și cu o siguranță aparte, a convins publicul că moartea spre care alergăm prin viață este doar un somn la fel de plăcut ca acela pe care îl îmbrățișăm în fiecare noapte. Momentele de coregrafie pe ritmuri folclorice păreau receptorul replicilor shakesperiene, omul speriat de moarte care fuge, fuge și atunci când viața îi spune să stea pe loc și să se bucure, fuge atât de tare încât nu realizează că obosește și este prins din urmă mult prea repede.

Teodora Daiana Păcurar

Momentul „Dialog cu D” al Georgianei Vișan a urmat pe scena Galei HOP. Pe un sunet simplu similar unei picături care cade din când în când, Georgiana a îmbinat mișcările fine și sigure cu replicile, lăsându-ne să fim părtași la dialogul purtat cu sine însuși, cu umbra sa. În timp ce mișcările  au crescut și au evoluat pe ritmul muzicii, gândurile împărțite cu propria-i conștiință luminată de reflectoare deveneau tot mai șoptite, cele două entități, omul și umbra contopindu-se astfel într-o singură ființă.

Georgiana Vișan

Proaspăt absolvent al Universității Hyperion din București, Răzvan Omotă a umplut scena cu momentul său „Cât mai aproape de mine, când nu pot să fiu eu…”. Aducând vorbele lui Shakespeare într-un context modern: un om oarecare, vorbind la telefon, care poartă costumul umbrei sale care îşi lasă ființa în spate și având credința că vorbele, cuvintele au devenit false și nu mai pot exprima cu adevărat realitatea. Ușa libertății este, totuși, chiar lângă, iar trecându-i pragul îi oferă posibilitatea să fie așa cum și-ar dori. Răzvan continuă astfel momentul, cântând replicile marelui dramaturg pe muzica populară și dansând. Exprimă fericirea, luând la final ușa libertății în brațe, căci pierde „ceva ce numai proștii ar vrea să păstreze”.

Răzvan Omotă

Cristina Tudor ne-a arătat prin momentul său „Venim din… Și suntem…” etapele vieții, momentele pe care fiecare dintre noi le trăim. Pe o muzică a anilor ’20,  suntem prinși în spectacolul vieții, iar prin mișcările fine și senzuale ale Cristinei trecem prin primele etape ale vieții care ne îmbie cu ușurința lor, făcându-ne să credem că trăitul e ușor și chiar merită. Abia la urmă, când spectacolul e gata să se termine, momentul realizării lovește în plex, viața a fost grăbită, iar etapa celei de-a doua pruncii e lentă, dureroasă, dar în același timp cu un final abrupt, peste care se așază heblul.

Cristina Tudor

Ultimul moment din cea de-a doua seară, „Shakespeare & GENDER” al lui Dragoș Ioniță, absolvent al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, ne-a dus pe hotarele unei comedii romantice, urmărind un dialog dintre un băiat și o fată, spectacolul relației lor. Cu un picior încălţat de tocuri ascuțite, iar celălalt înfipt într-un bocanc butucănos, Dragoș a îmbinat feminitatea și masculinitatea în mișcările sale și a creionat perfect comicul de situație al multor întâlniri de tipul boy meets girl din realitatea prezentă. Pe replicile personajelor Lysander și Hermia, din „Visul unei nopți de vară”, în goana după cel iubit, se întâlnesc multe hopuri, câteva hâcuri, un trandafir naiv și un pantof cu toc care ajunge armă în lumina unui singuratic reflector.

Dragoș Ioniță

În acest fel a luat sfârșit secțiunea individual din cea de-a doua seară a Galei tânărului actor – Gala HOP,  o seară plină de sentimente, de zâmbete, de râsete și de realizări. Urmează încă o seară de competiție pentru tinerii DansActori, cărora le urăm mult succes și le ținem pumnii, căci sunt frumoși, plini de viață și dornici să ne arate meșteșugul lor.

Foto: Andrei Gîndac

Gigi Căciuleanu: „Speranța mea este să ajungem să prețuim mișcarea“

July 10, 2020/by galahop

Cum a fost la Gala HOP 2019? Sau despre DansActorul unui septembrie la Constanța

July 9, 2020/by galahop

Gala HOP 2020 – o precizare

June 24, 2020/by galahop

Juriul de preselecție al Galei HOP – Gala Tânărului Actor, ediția 2020

June 17, 2020/by galahop

Preselecția pentru GALA HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, EDIȚIA 2020

June 9, 2020/by galahop

Ce este AGENȚIA HOP 2019?

September 26, 2019/by galahop

Alchimia DansActorului (Idei în Zig-Zag). Gigi Căciuleanu în armonie cu propriile gânduri

September 12, 2019/by galahop

HOP LA TREABOSTE!

September 11, 2019/by galahop

LAUREAŢII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019

September 6, 2019/by galahop

Încheiere la înălțime a Galei HOP 2019: „On The Roof”, spectacolul dans-actoricesc creat de Gigi Căciuleanu cu concurenți ai Galei

September 6, 2019/by galahop

Nocturnele HOP 2019: O discuție-spectacol despre arta și provocările dans-actorului

September 5, 2019/by galahop

Nocturnele celei de-a doua seri a Galei HOP 2019: Duelul Caramitru-Căciuleanu și arta de a face spectacol

September 4, 2019/by galahop

„O întâmplare… cu jazz”, un film documentar stil Cinéma Vérité cu și despre Miriam Răducanu, de Mircea Albuțiu, la Gala HOP 2019

September 3, 2019/by galahop

Bine ați venit la Gala HOP!

September 2, 2019/by galahop

5 ZILE PÂNĂ LA GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019 (2-5 septembrie)

August 28, 2019/by galahop

THESPIS – Revista Galei HOP

August 26, 2019/by galahop

On the Roof, pe scena Galei HOP 2019

August 21, 2019/by galahop

Juriul de concurs al Galei Tânărului Actor HOP, 2019

August 13, 2019/by galahop

GALA HOP 2019. Urmăriţi şi votaţi DansActorul!

August 8, 2019/by galahop

Gigi Căciuleanu, directorul Galei HOP, premieră ON THE ROOF cu Compania „Ad-Hop”!

July 17, 2019/by galahop

CÂŞTIGĂTORII PRESELECŢIEI PENTRU GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2019

June 14, 2019/by galahop

DansActori, în prim-plan. Ultima zi de preselecții pentru Gala HOP 2019

June 13, 2019/by galahop

O găină și jumătate face un ou și jumătate într-o zi și jumătate

June 12, 2019/by galahop

Curiosul caz al DansActorului. Ziua întâi

June 11, 2019/by galahop

JURIUL DE PRESELECȚIE LA GALA HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, EDIȚIA 2019

June 7, 2019/by galahop

„DE-A PIRANDELLO”

May 24, 2019/by galahop

PRESELECȚIA PENTRU GALA HOP, EDIȚIA 2019 (UPDATE)

May 21, 2019/by galahop

PRESELECȚIA PENTRU GALA HOP, EDIȚIA 2019

April 24, 2019/by galahop

GALA HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR, EDIȚIA 2019

February 1, 2019/by galahop