• THESPIS

    REVISTA GALA HOP
    La fiecare ediție a Galei Hop, reprezentanții departamentelor de teatrologie din Univesitățile de specialitate, vor avea ocazia și șansa să reflecte și să dezbată fenomenul artistic, să își exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la re-definirea relației actor-critic.

De cât curaj e nevoie pentru a fi
ne-bun pentru această lume?

Uneori oamenii oscilează, se simt nesiguri și preferă să nu se depărteze de zona lor de confort, de acel drum cu mult prea bătătorit, dar sigur. Alteori, își iau inima în dinți și acceptă să caute și mai departe de atât, să descopere și altfel. Însă de prea puține ori sunt dispuși să riște totul și să își depășească cu adevărat limitele.  Totuși, de ce să nu încerci atunci când ai ocazia?

Gala Hop poate fi locul potrivit, cu atât mai mult cu cât anul acesta le propune concurenților o temă extrem de ofertantă:  Ne-bun pentru această lume. Nebunia văzută și înțeleasă în și prin  textele shakespeariene, de la care trebuie să se pornească în procesul de lucru, pentru ca mai apoi să se imagineze lumi noi, cât mai inventive cu putință.

Prima zi a preselecțiilor Galei Hop de anul acesta a demonstrat că definițiile curajului, ale nebuniei, precum și ale adevărurilor shakespeariene nu sunt deloc puține, ba dimpotrivă. Mai mult decât atât, ele își neagă statutul de constante și devin variabilele unor ecuații personale.  Valențele devin altele și altele, în cazul de față, odată cu intrarea fiecărui concurent în scenă.  Și câți concurenți înscriși, tot atâtea moduri de a spune o poveste. Câteodată asumat, curat, simplu și cuminte, alteori neașteptat, tranșant, cât și intransigent, ori lipsit de orice element de noutate. De la simple momente recitative, care rămâneau într-un registru oarecum școlăresc, la monologuri construite atent, până la colaje cu muzici, dans, mișcare corporală și momente de grup ce propuneau reinterpretări și restructurări ale operelor lui Shakespeare. Un mediu contrastant deci prin idee, nivel de pregătire, capacitatea de a înțelege scopuri și motivații. Un mediu, totuși, extrem de firesc și de viu, care se suține prin însăși misiunea lui. Totuși speranțe există, dorință de lucru există, disponibilitatea de a îmbunătăți și a perfecționa deopotrivă, iar asta e confirmarea că povestea trebuie să continuie… prin toți cei care au demonstrat că vor și pot. Și sunt hotărâți să țintească cât mai sus, dar totodată să fie sinceri cu ei înșiși, astfel încât să treacă hop-urile.

Prima zi a fost una plină, la pachet cu emoții multe, cu întâlniri și regăsiri, cu tineri curajoși și entuziaști, cu juriu atent și curios la rându-i să descopere oameni vechi, oameni noi și să-i îndrume pe mai departe. Ca un câștig al ambelor părți. Mai rămân două zile ca cei înscriși să convingă prin curajul lor și să demonstreze că sunt într-adevăr pregătiți în fața hop-ului.

 

 

Irina Radu Masterand, UNATC București

DESPRE THESPIS

OPINII

DIALOGURI

CRONICA

REPORTAJ