• THESPIS

    REVISTA GALA HOP
    La fiecare ediție a Galei Hop, reprezentanții departamentelor de teatrologie din Univesitățile de specialitate, vor avea ocazia și șansa să reflecte și să dezbată fenomenul artistic, să își exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la re-definirea relației actor-critic.

„Ne-bunii” de la Hop – dialoguri la cald
Oana Monica Nae

_MG_0150

A doua zi a Galei Hop s-a deschis, la fel ca precedenta, cu un workshop coordonat de Andrei Flaviu Fălcușan. A urmat o întâlnire informală cu juriul, pentru ca, ulterior, Andrea Gavriliu să-și continue întâlnirile de lucru cu concurenții. Probele impuse s-au desfășurat, la fel ca în prima zi, cu partea de étude, unde tinerii actori au urcat pe scenă în grupuri de câte doi.

Momentele individuale au fost construite, în mare parte, de absolvenți ai UNATC, fiind doar o singură concurentă de la Cluj. Am discutat cu fiecare în parte despre participarea lor la Gala Hop din acest an, dar și despre cum s-a văzut, de pe scenă, publicul venit să asiste la acest eveniment.

Concursul la proba individuală s-a deschis cu Mihaela Velicu, absolventă în 2012 a UNATC, la clasa profesorului Doru Ana: „Este pentru prima oară când vin la Gala Hop. N-am avut așa emoții nici măcar la admitere. Nici la licență, nici la master. În viața mea. Vorbeam acum cu un coleg care spunea că timpul acela de așteptare, până intri în scenă, ți se pare o veșnicie. Și este foarte adevărat. M-am simțit bine, dar nu foarte în largul meu.”

Al doilea pe lista concurenților a fost Ștefan Pavel, și el absolvent al UNATC, tot în promoția 2012, la clasa profesorului Doru Ana: „Gala este mai mult decât ceea ce se vede și decât ceea ce prezentăm noi pe scenă. Înseamnă și noi prietenii legate, participarea la conferințe, prezența unor importanți oameni de teatru care vin și ne spun lucruri. Eu sunt a treia oară aici. Am terminat în 2012, așa că am avut timp să vin a treia oară. Era ultima posibilitate de a veni, în acest an, și am spus că trebuie să mă distrez. E frumos și e bine aici. Și profesionist. Publicul a fost și el foarte receptiv. Ca la orice festival, dacă îi dai publicului ceva pe gustul lui, reacționează.

Următorul concurent, Andrei Radu, absolvent al UNATC în 2015, la clasa profesorului Doru Ana, ne-a povestit: „Publicul a fost foarte cald, foarte primitor. Am simțit asta. Aveam niște emoții… În momentul în care m-am așezat și m-am ridicat, mi-a amorțit corpul. Mi-am zis: „Scutură-te!”. Și a mers treaba. Am mers în direcția pe care mi-o propusesem, având însă și acest bagaj de emoții în plus. Sunt pentru prima oară la Gala Hop, iar atmosfera mi se pare absolut minunată. E o plăcere să vezi cum își împărtășesc atâția oameni din domeniu păreri pertinente. Discuțiile sunt mult mai profesionale, concrete. Nu mai este o chestiune neavizată. E foarte plăcut să știi că poți să discuți direct cu oameni care ți-au profesori, cu mari actori. Pentru mine este minunat lucrul acesta.”

Singura reprezentantă de aseară a școlii ardelenești de teatru, Raluca Marina Radu, a terminat la Universitatea „Babeș-Bolyai”, în 2015, la clasa profesoarei Miriam Cuibus: „N-am venit aici cu niciun fel de așteptări. Pentru că sunt foarte mulți concurenți foarte buni. Și chiar mă bucur că am cunoscut atâția oameni. Noi, din interior, simțim că s-ar putea lega prietenii pe viitor. Sunt prima oară la Gala Hop. Pe majoritatea colegilor din generație îi cunosc, i-am mai văzut în spectacole. Eu sunt din București, dar am terminat la Babeș-Bolyai, așa că am avut multe ocazii să-i văd. Iar publicul a fost și el foarte cald și primitor.”

Andrada Fuscaș, absolventă a UNATC, promoția 2013, la clasa profesorului Adrian Titieni, ne-a mărturisit: „Pentru mine este prima oară când vin la Gala Hop. Când am avut curajul și inspirația să fac ceva pentru mine. La început eram foarte emoționată. Dar când m-am văzut pe scenă, mi-am zis: „Ce frumos! Hai să mă bucur la maxim de acest moment!” Și asta am făcut. Faptul că am trăit prezentul, asta mă bucură cel mai tare. Eu mi-am construit momentul de la zero, pe cont propriu, și nu mi-a venit să cred că am avut curajul să fac asta singură.”

O nouă zi de Gală Hop se încheie cu noi speranțe. Cu noi promisiuni. Cu gânduri către prezentul ce-și așteptă viitorul cu cortina ridicată.

DESPRE THESPIS

OPINII

DIALOGURI

CRONICA

REPORTAJ