• THESPIS

    REVISTA GALA HOP
    La fiecare ediție a Galei Hop, reprezentanții departamentelor de teatrologie din Univesitățile de specialitate, vor avea ocazia și șansa să reflecte și să dezbată fenomenul artistic, să își exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la re-definirea relației actor-critic.

Septembrie, Luni! Gala HOP!
Alexandru Panait

5 septembrie 2016. Sfârșit de sezon estival prin Costinești. Străzile aproape pustii, care-și plâng liniștea dureroasă pe ritmuri îndepărtate de manele, shaormeriile care jinduiesc după clienții de altădată și obida băiatului de la standul de sucuri, care s-a certat cu fratele lui pe casa moștenită de la părinți (am aflat asta în timp ce cumpăram o sticlă de Schweppes, a avut el grijă să mă lase să aflu)… Toate acestea redau tabloul unui oraș pustiu.

Dar, contrar atmosferei generale, insula de la Vox Maris pulsează de viață. În acest caz, de viaţă teatrală. Iată, deci, cum celebrul resort din Costinești este din nou gazda unuia dintre cele mai vii festivaluri care au loc în această perioadă – Gala Hop – Gala Tânărului Actor.

Cea de-a XIX-a ediție a Galei Hop are tema „Ne-bun pentru această lume”, inspirată din replica lui Shakespeare, în acest an în care se împlinesc 400 de ani de la moartea dramaturgului. Ziua a început cu două workshop-uri, unul de Kineto, coordonat de Andrei Flavius Fălcușan, pe malul mării, pe plaja din Costinești, la ora 7 dimineața, când soarele de-abia a răsărit, și un al doilea, sub îndrumarea actriței și coregrafei Andrea Gavriliu. Debutul de facto al galei a fost realizat printr-un moment de genială inspirație comică, o reinterpretare a prologului din „Romeo și Julieta”, pe ritmuri de Ada Milea… De această dată însă, în rolul celor două familii vrăjmașe au fost studenții celor doi mari poli de învățământ teatral – București și Cluj și o „poveste de dragoste” interzisă între o tânără de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj și un tânăr de la UNATC – amândoi în cârje… Adaptare de ultim moment pentru că tânărul Romeo a venit la Costinești cu piciorul rupt. Între Cluj și București, imparțiali ca Elveția, trei studenți de la Iași, care au trecut și ei preselecția Galei Hop.

Deschiderea Galei Hop a fost oficiată de către Ion Caramitru, președintele UNITER, care l-a prezentat pe noul director al galei pentru următorii trei ani, Miklós Bács. Pe final, a luat cuvântul Ministrul Culturii, Corina Șuteu, fost critic de teatru, pentru a susține o alocuțiune în care a vorbit despre importanța de a face lucruri împreună.

Proba obligatorie, scena în doi, a avut ca scop experimentarea limitelor relaționale actor – actor pe scenă, publicul trecând în plan secund. Scenele propuse au fost din „A douăsprezecea noapte”, „Hamlet” și „Iulius Cezar”. La étude, momentele au fost susţinute de Andrei Radu şi Marius Olteanu – Iulius Cezar, Ștefan Pavel și Maria Veronica Vârlan – Hamlet, Maria Panaite și Ștefania Carmen Misăilă – A douăsprezecea noapte, Alexandru Voicu și Lucian Ionescu – Iulius Cezar și, în final, Tiberiu Enache și Cristina Juncu – Hamlet.

Între momentele din concursul prezentat de actorul Alex Bogdan, cu umorul lui bine-cunoscut – multe glume pe placul celor din sală, o sală nouă construită special pentru Gala Hop – câteva pauze scurte în care toată lumea se muta afară, la aer, printre aleile cu leandri înfloriți și susur de fântâni arteziene. În fața sălii, înșirate frumos pe sârmă, fotografiile concurenților, realizate de Adi Bulboacă.

Proba individuală s-a deschis cu un moment impresionant al Alinei Petrică – Sonată după Shakespeare, un colaj după „Romeo și Julieta” și Sonetul 66. I-a succedat interpretarea în forță a Adelei Bengescu, care a prezentat un colaj după Regele Lear, Hamlet, Furtuna, Romeo și Julieta, intitulat „Treziți-mă și spuneți-mi cine sunt”. Ciprian Valea a reluat momentul din preselecții, expunând colajul DE-MENTIS, după Richard al II-lea, Henric al VI-lea, Hamlet, Regele Lear, încadrate în rama operei lui Alexandru Olaru – Shakespeare și psihiatria dramatică. Oana Serena Secară a interpretat o partitură intitulată Încă nu am murit, colaj după Henric al VI-lea. Alina Rotaru a venit cu momentul De vorbă cu tine, colaj după A douăsprezecea noapte. La finalul probei individuale, Ioana Maria Repciuc a regândit momentul din preselecții, interpretând Limitact, inspirat din Îmblânzirea scorpiei.

La secțiunea Grup, spectacolul prezentat a fost http://error500, în regia lui Vlad Trifaș și avându-i în distribuție pe Bogdan Florea, Lucian Ionescu, Cosmin Teodor Pană, Lavinia Pele și Andrei Radu.

Concurenții au fost observați și notați de juriul format din Victor Rebengiuc, Dorina Chiriac, Ofelia Popii, Andrei și Andreea Grosu. Aflată în public, actrița Mariana Mihuț, i-a rugat pe concurenți să vorbească ceva mai tare pentru că „pe scenă se întâmplă lucruri atât de interesante și nu ajung până la noi”. O zi încărcată de optimism și energie, ca orice nou început. Chiar dacă, pe alocuri, unele momente nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor, probabil din cauza emoțiilor aferente, atmosfera de ansamblu a fost una pozitivă.

Seara s-a încheiat prin spectacolul Ești un animal, Viskovitz!, o producție a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Regia este semnată de Tudor Lucanu, scenografia de Irina Moscu, coregrafia Galea Bobeicu. Din distribuție fac parte Mădălina Ciotea, Réka Szásy, Vlad Bîrzanu, Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula și Cătălin Asanache.

Dar nimeni nu s-a grăbit să meargă prea repede la culcare. Terasele resort-ului au fost pline toată seara de povești la un pahar de vin și la lumina lunii. Prin „mulțime”, alături de personalitățile din juriu, i-am putut remarca și pe Felix Alexa, Mihai Constantin, Marian Râlea, Alexander Hausvater, Erwin Șimșensohn, Bobi Pricopi și Andreea Gavriliu. Toată lumea teatrului e la Costinești în aceste zile!

Dacă ar fi să ne luăm după primele impresii, Gala Hop de anul acesta se anunță a fi una dinamică, plină de energie și de idei bune. La mai mare!

DESPRE THESPIS

OPINII

DIALOGURI

CRONICA

REPORTAJ