Dan Pughineanu: „Am ales actoria pentru a scăpa de timiditate”
Site-ul www.galahop.ro vă propune o serie de mini-interviuri cu câștigătorii preselecțiilor pentru cea de a 20-a ediție a Galei HOP, care au avut loc în zilele de 10-12 iulie, în fața juriului format de Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Petru Vutcărău, la Sala Mică a TNB. Ediţia din acest an a Galei HOP va avea loc între 4-7 septembrie la Vox Maris Grand Resort Costineşti.
Directorul evenimentului este Miklós Bács, iar juriul final va fi format din BÓGDAN ZSOLT – actor, MIHAI MĂNIUŢIU – regizor, ANA-IOANA MACARIA – actriţă, ADRIAN SITARU – regizor film, ALEXANDRU VOICU – actor, câştigătorul Premiului „Ştefan Iordache”, ediţia 2016. Tema ediţiei aniversare a Galei HOP este: Singurătate – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P. Cehov.
de Andrei Crăciun
Cine ești?
Sunt Dan Pughineanu, născut în 19 mai 1995, am terminat vara aceasta facultatea de teatru de la Cluj, clasa Miklós Bács. Toate rolurile pe care am avut şansa să le joc au fost importante pentru mine, însă ca muncă depusă şi, de ce nu, ca sonoritate, cel mai relevant ar fi rolul lui Richard al III-lea.
De ce actor?
Mă voi folosi de un clişeu şi voi spune că, iniţial, am ales actoria pentru a scăpa de timiditate. După un timp, am realizat că acest hobby, pe lângă toate celelalte planuri de viitor pe care le-am avut, era singurul loc în care îmi acceptam greşelile şi, mai mult, chiar îmi plăcea să greşesc. De asta am dat la teatru, pentru că nu mi-a fost teamă de eşec, deci vedeam în actorie o libertate extraordinară. Probabil că motivele pentru care facem meseria aceasta se schimbă constant. Acum aş spune că sunt actor pentru că îmi place enorm.
Cum crezi că trebuie să fie actorul în 2017?
Deschis provocărilor, încercând mereu să nu se plafoneze. În căutare de „forme noi”.
Ce frază dintr-o piesă celebră visezi să rostești cândva pe scenă?
„Industria română este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire.”
Ce așteptări ai de la Gala HOP, care consideri că e marea provocare pe care ți-o oferă concursul de la Marea Neagră?
Marea provocare pentru mine trebuie să fie Cehov şi diferitele înţelesuri care zac în textele lui, combinată cu presiunea de a mă afla pentru prima dată într-un concurs de actori profesionişti de nivelul HOP-ului. Singura aşteptare pe care o am este să învăţ cât mai multe din această experienţă.