Adriana Aldea: „Încă știu pe de rost caseta video Abracadabra”
Site-ul www.galahop.ro vă propune o serie de mini-interviuri cu câștigătorii preselecțiilor pentru cea de a 20-a ediție a Galei HOP, care au avut loc în zilele de 10-12 iulie, în fața juriului format de Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Petru Vutcărău, la Sala Mică a TNB. Ediţia din acest an a Galei HOP va avea loc între 4-7 septembrie la Vox Maris Grand Resort Costineşti.
Directorul evenimentului este Miklós Bács, iar juriul final va fi format din BÓGDAN ZSOLT – actor, MIHAI MĂNIUŢIU – regizor, ANA-IOANA MACARIA – actriţă, ADRIAN SITARU – regizor film, ALEXANDRU VOICU – actor, câştigătorul Premiului „Ştefan Iordache”, ediţia 2016. Tema ediţiei aniversare a Galei HOP este: Singurătate – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P. Cehov.
La Gala HOP 2017, Adriana Aldea concurează la secțiunea GRUP cu „moscoOova”, după „Trei surori” de A.P. Cehov, regia Florin Liţă. Din același grup mai fac parte: Alex Cătănoiu, Oana Predescu, Eliza Teofănescu, toți absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti.
de Alina Vîlcan
Cine ești?
Mă numesc Adriana Aldea și m-am născut pe 29 iulie 1993. Am absolvit UNATC în 2016, la clasa profesorului Adrian Titieni. Gândul îmi fuge involuntar la acești trei ani și pot spune cu mâna pe inimă ca au fost cei mai frumoși din viața mea.
Fiind proaspăt studentă, eram pe punctul de a face o mare greșeală, dar domnul Titieni a rostit următoarea frază: „Vă rog, dragi viitori colegi, faceți din această universitate un mijloc, nu un scop”. În acel moment, am știut că fraza tocmai auzită avea să mă oprească din greșeală.
De ce actriță?
În principal pentru că a existat Abracadabra și voiam cu ardoare să fiu și eu asistenta lui Magi și să fac tot ce făceau ei acolo. Încă știu pe de rost caseta video Abracadabra pe care, conform spuselor mamei mele, o vizualizam de câteva ori pe zi, fără să mă plictisesc. În rest… pur și simplu s-a întâmplat. Sufletul m-a ghidat mereu acolo. Majoritatea copiilor, adolescenților trec prin diverse faze în ceea ce privește alegerea unei profesii. Eu nu-mi aduc aminte să fi oscilat…
Cum crezi că trebuie să fie actorul în 2017?
Cred că trebuie să fie concentrat. Cred foarte tare în muncă și în perfecționarea prin lucru, doar că munca fără concentrare este „în general”, iar tot ce e „în general” în actorie nu e de folos, din contră. Ar trebui să se caute în fiecare zi în DEX cuvântul profesionalism, să se mediteze puțin asupra lui și abia apoi să se pornească spre repetiție.
Cred că în meseria asta, de unul singur nu se poate, iar echipa trebuie să înceapă să însemne ceva pentru fiecare dintre noi. Eu asta îmi doresc; o echipă care să funcționeze în adevăratul sens al cuvântului.
Și dacă tot vorbim de echipă, poate ar trebui să nu se mai calce pe cadavre, a devenit penibil. Lupta, căutarea, munca, toate sunt foarte benefice, dar atât timp cât sunt pentru a te autodepăși, pentru a deveni mai bun și mai bun cu fiecare zi, nu pentru a-l elimina pe „adversar”.
Ce frază dintr-o piesă celebră visezi să rostești cândva pe scenă?
„Nu mai sunt liberă! Prin urmare, nu mai sunt liberă! Nu, gândul ăsta nu-l pot suporta. Nu-l voi putea suporta niciodată!” (Hedda Gabler de H. Ibsen)
Ce așteptări ai de la Gala HOP, care consideri că e marea provocare pe care ți-o oferă concursul de la Marea Neagră?
Momentan așteptările mele gravitează în jurul ideii de „grup”, de „echipă”. Mi-ar plăcea ca pe 8 septembrie să vin spre casă zâmbind gândindu-mă că am cel puțin 20 de oameni cu care împărtășesc o amintire frumoasă. Marea provocare pentru mine este să-mi depășesc anumite temeri și, de aceea, mă bucur că vor exista întâlniri cu oameni de la care avem ce învăța. Cred că asta este cheia unui început de carieră. Să fii văzut, să-ți anunți existența pentru că cine nu știe că exiști pe hartă nu are cum să te distribuie în ceva; iar din păcate rolurile nu pică din cer, nu?
Foto: Adi Bulboacă