Alexandru Mihai Popa: „Cândva am ales meseria de actor în locul celei de mecanic de locomotivă”
Site-ul www.galahop.ro vă propune o serie de mini-interviuri cu câștigătorii preselecțiilor pentru cea de a 20-a ediție a Galei HOP, care au avut loc în zilele de 10-12 iulie, în fața juriului format de Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Petru Vutcărău, la Sala Mică a TNB. Ediţia din acest an a Galei HOP va avea loc între 4-7 septembrie la Vox Maris Grand Resort Costineşti.
Directorul evenimentului este Miklós Bács, iar juriul final va fi format din BÓGDAN ZSOLT – actor, MIHAI MĂNIUŢIU – regizor, ANA-IOANA MACARIA – actriţă, ADRIAN SITARU – regizor film, ALEXANDRU VOICU – actor, câştigătorul Premiului „Ştefan Iordache”, ediţia 2016. Tema ediţiei aniversare a Galei HOP este: Singurătate – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P. Cehov.
La Gala HOP 2017, Alexandru Mihai Popa concurează la secțiunea GRUP cu „De ce, Anton Pavlovici Cehov?”, adaptare după „Maşinăria Cehov” de Matei Vişniec, regia Cătălin Bocîrnea. Din același grup mai fac parte: Nicole Burlacu, Irina Sibef, Radu Dogaru, Cosmin Stănilă, toți absolvenţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
de Alina Vîlcan
Cine ești?
Sunt Popa Alexandru. Născut pe 27 februarie 1995, am terminat actoria – ciclul licență la Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca, la clasa profesorilor Miklós Bács și Irinia Wintze. Richard al III-lea și Treplev sunt două roluri relevante pentru mine. Primul a însemnat studiu amănunțit al artei actorului, iar cel de-al doilea este primul rol după facultate.
De ce actor?
În clasa a-III-a i-am spus învățătoarei că vreau să fiu actor, deși îmi doream mai mult să fiu mecanic de locomotivă. În clasa a IX-a am ales să merg în trupa de teatru a școlii și de atunci nu m-am mai oprit. Nu știu de ce… Cândva am ales meseria de actor în locul celei de mecanic de locomotivă. Am însă instalat pe laptop Train Simulator. Îmi pare rău că maturizarea mi-a luat dezinvoltura și inconștiența copilului. Probabil mi-ar fi fost mult mai ușor să fiu actor.
Cum crezi că trebuie să fie actorul în 2017?
Nu prea știu cum ar trebui să fie actorul în 2017. Probabil să poată face foarte multe și să fie deschis. Cred că fiecare trebuie să simtă cum să fie, în așa fel încât să-și poată face meseria în mod onest.
Ceea ce mie nu îmi place la generația mea este faptul că mulți actori sunt rupți de contextul în care trăiesc. Sunt racordați la realitate în mod fals. Susțin o cauză, nu pentru că au argumente concrete și s-au informat, ci pentru că au fost sensibilizați/revoltați de părerile altora. E ușor să cazi în capcana formatorilor de opinie, dar opinia ți-o faci informându-te, nu citind gândurile altora. Cred că actorii trebuie să citească lucruri de calitate.
De fapt, problema informării e valabilă pentru tineri în general, doar că tânărul actor se află în fața celorlalți. El trebuie să fie conștient de poziția sa.
Ce frază dintr-o piesă celebră visezi să rostești cândva pe scenă?
„Când trimite mulțimile la moarte, statul adoptă, ca întotdeauna, numele de patrie.” (Romulus cel Mare, de F. Dürrenmatt)
Ce așteptări ai de la Gala HOP, care consideri că e marea provocare pe care ți-o oferă concursul de la Marea Neagră?
Mă bucur că sunt la Gala HOP. E un lucru care îți dă încredere în forțele proprii după ce termini facultatea. Scopul anunțat al Galei HOP este „promovarea și lansarea tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic…” În primul rând de asta am ales să particip la Gala HOP. Totuși sper să avem parte de vreme bună!