Foto Andrei Gîndac

Către tânărul actor, cu drag, de la un tânăr teatrolog
Eliza Ceprăzaru

Dragă tinere actor care ai fost la preselecții pentru Gala Tânărului Actor – Hop și ai fost selectat,
Felicitări! Ne vedem la Costinești. Să fii mai bun decât ai fost acum și cel puțin la fel de entuziast! Și bucură-te tare, pentru că ai de ce.
Dragă tinere actor care ai fost la preselecții pentru Gala Tânărului Actor – Hop și nu ai fost selectat,
Felicitări! Mă bucur că ai avut curajul, timpul și energia să vii. Am convingerea că ai plecat mai bun decât ai venit și sper că vei reveni la anul. Ești poate dezamăgit, dar știu că nu ți-ai pierdut credința, pofta de joc și de joacă, înverșunarea și iubirea pentru arta ta și pentru tine.
Dragă tinere actor care nu ai fost la preselecții pentru Gala Tânărului Actor – Hop,
Vino! Este nu doar șansa, dar și dreptul tău să te confrunți cu scena, cot la cot cu colegii tăi de generație. Dacă îți găsești scuze să nu o faci, uită-le. Dacă nu ai curajul să o faci, găsește-l. Dacă nu știi despre gală, află.

Dragă tinere actor,

E greu și o știm. Cariera ta acum e presărată cu întrebări, îndoieli, succese și insuccese, felicitări cu zâmbete și lecții cu mustrare. Uneori e mai bine, uneori mai rău. Te compari cu alții din generația ta și ai impresia că ei sunt mai buni decât tine. Uneori ți se pare că tu ești mai bun decât ei. Și atunci ce mai poți să crezi? Eu am aflat, tot de la un tânăr actor și chiar acum, la Gala Hop, că actorii sunt ca florile. Fiecare are nevoi specifice, un ritm de creștere aparte și un sezon de înflorire diferit. E frumos să crezi asta. Să ai puterea să crezi că nu trebuie să cuantifici talentul, ci să îl valorifici în context. Întotdeauna te vei afla în raport cu alții. Competiția e bună. Să te îndoiești și să îți pui întrebări e bine, de acord. Dar nu la modul personal, te rog. Nu face martiriu. Îți distrage atenția de la profesionalism.

Nu țipa, nu te preface! Află ce să faci cu mâinile și cum să stai pe scenă. Cânți și dansezi frumos. E bine, nobil chiar, dar vreau să ajungă la mine și cuvântul. Fii stăpân pe vocea ta! Și nu îmi povesti, că știu și eu să citesc. Nu juca emoția, fă-mă să o simt. Ești la vârsta la care ești dator să înveți și îți permiți să experimentezi. Dar consolidează-ți fundamentul. Nu va funcționa niciodată doar „la încercare”. Orice vrei să faci tu cu teatrul, ai nevoie de o bază, de exercițiu asumat, de dezvoltare conștientă. Feeling-ul contează, indubitabil, harul este indispensabil, dar știi că inspirația nu o controlezi. Actoria e meseria în care nu poți controla nimic. Dar dacă te simți dator să încerci, să știi că cea mai mare șansă de izbândă tot la tine însuți o ai. Trebuie să te cunoști, să te poți accesa; să te folosești de tine însuți, înainte de a încerca să te folosești de orice altceva sau de oricine altcineva. Să reușești să poți să ai inspirație în acea anume zi a săptămânii, la acea oră.

Dar probabil că știi deja că trebuie să faci toate astea. Practica e dificilă. Și încerci din răsputeri și uneori îți iese, alteori nu. Nu-i nimic. Mai încearcă, mai caută, mai află! Apoi caută iar și nu te opri din căutat. Ești pe drumul cel bun.

Dragă mare actor,

Colegii dumneavoastră mai tineri v-au pus pe un piedestal. Coborâți! Dați mâna cu ei, vorbiți-le și ascultați-i. Încurajați-i să vă vorbească. Apoi asculați-i din nou și vorbiți-le mai mult. Faceți-le loc pe scenă, împărtășiți cu ei. Cu sfaturi, prin practică și muncă se vor face și ei mari. E loc pentru toată lumea. Nu pentru toți în București și teatre naționale, e drept, dar pentru teatru e loc peste tot. Și este mare nevoie.

Dragi actori,

Închei declarând marea dragoste și sincera admirație pe care v-o port.
Sper din suflet să vă fie tuturor locul pe scenă.
A voastră,
Eliza Ceprăzaru, tânăr teatrolog

P.S.

Tinere actor, sunt în aceași situație ca tine. Și de partea asta e greu. Nici eu nu am garanția școlii și a diplomei. Mă prezint drept teatrolog. Mai sunt și manager cultural. Dar astea nu sunt meserii clare. Sunt domenii, și încă tare vaste. Deci și eu caut, aflu și apoi caut mai departe. Între timp, îți stau la dispoziție.

Suntem amândoi tineri, iar asta vine cu un avantaj:  timpul e de partea noastră. Să profităm!