Hopa-hop la Gala HOP!
Corina Predescu

Astăzi a început preselecția pentru Gala Tânărului Actor. Ediția de anul acesta este una aniversară, gala împlinind 20 de ani de existență. În prima zi de preselecții au participat un număr de 28 de tineri actori formați de școlile de teatru românești.

După spusele lui Augusto Boal, „Teatrul este prima invenție umană și de asemenea invenția care deschide calea pentru toate celălalte invenții și descoperiri. Teatrul se naște atunci când ființa umană a descoperit că se poate observa, când a descoperit că în acest act se poate vedea.” (Boal, Augusto. The rainbow of desire: The Boal method of theatre and therapy. Routledge, 2013. P 13). De la această definiție se nasc altele de la care tinerii actori pot pleca în drumul lor înspre ceea ce visează. Teatrul este cea mai efemeră dintre arte deoarece el există atunci când este prezent în fața spectatorilor și când acesta trezește amintiri și trăiri în cei care interacționează cu el. Chiar dacă am zis că acesta este efemer, el nu moare niciodată, ci este precum pasărea Phoenix, care învie și este de două ori mai frumoasă decât prima dată, la fel este și în cazul teatrului. Acesta se naște, moare și reînvie în fiecare actor/ spectator pentru că el niciodată nu este la fel; de fiecare dată trăim o altă experiență, ne confruntăm cu diferite stări și percepem ceea ce vedem în diferite moduri. Teatrul înseamnă o călătorie pe drumul: autor-text-regizor-actor-scenă-public.

Ce înseamnă Gala Hop?

Gala Hop înseamnă crearea unei relații între actor și personajul făurit în scenă, este o regăsire cu tine însuți atunci când vrei să dezvolți mai departe ceea ce ai clădit în școlile de teatru. Gala Tânărului Actor reprezintă un boom de imagine având șansa să vezi ce înseamnă reușita, este oportunitatea de demonstra în fața specialiștilor că teatrul are nevoie de un răsuflu nou, de energia debordantă pe care actorii o emană în scenă, este momentul când trebuie să învingi emoția dăruind celor din jur harul cu care ai fost binecuvântat. Gala Hop este locul unde este permis să furi. Este chiar indicat să furi: #meserie #idei #bunădispoziție #curaj #determinare și #transparență.

Nu în ultimul rând, Gala Tânărului Actor este un hop, un pod de legătură pe care tinerele generații trebuie să-l treacă pentru dezvoltarea lor profesională, pentru a realiza că arta pe care au ales-o să o săvârșască implică daruire, perseverență, distracție, joacă, dar și evoluție personală. Nu trebuie să uităm că acesta reprezintă locul propice unde ai ocazia să-ti cunoști colegii de generație și să legi prietenii și, de ce nu, posibile colaborări și noi proiecte.