Schimb de impresii între membrii juriului și participanți.
Maria Popovici

Prima zi de preselecții pentru Gala Tânărului Actor – HOP s-a încheiat cu o sesiune de discuții între câțiva dintre participanți și juriul format din Marcel Iureș, Maia Morgenstern și Petru Vutcărău.

Discuția a început cu câteva cuvinte motivaționale, venite din partea directorului galei, Miklós Bács: „Voi dați Hop-ului valoare”. Tinerii actori și-au luat inimile în dinți, și-au pus curajul și ideile bune în valiză și au venit la București cu speranță și încredere.

Anul acesta, tema pe care o abordează participanții este „Singurătate – Suportabila singurătate a ființei la A. P. Cehov”. Fiecare moment a fost unic, în felul lui: teatru, circ, muzică, experimental, verbatim, pantomimă; prima zi de preselecții a fost patronată de diversitate și emoții.

Juriul s-a dovedit a fi ferm, tocmai pentru a da concurenților un impuls pentru mai departe. Gala Tânărului Actor este o competiție, cu sine și cu ceilalți, iar așa cum este normal într-o competiție, au fost momente excepționale și mai puțin excepționale, scene care au atins universul singurătății cehoviene și scene care l-au redefinit, apropiindu-se sau depărtându-se de el.

Am aruncat o privire în ansamblu asupra spuselor juraților, urmărind cu interes sfaturile pe care le dădeau tinerilor actori, comasate într-un „decalog” al participantului la Gala Hop.

  1. Conștientizați miza concursului.
  2. Ai curajul asumării. Însușește-ți personajul și fii sincer și organic în scenă.
  3. Respectă tema. Respectă-ți dreptul de a te adapta la ea.
  4. Fii deschis. Acceptă opinii și folosește-le în mod constructiv.
  5. Depășiți-vă condiția de simplu student.
  6. Arta cere timp. Nu lucrați „pe genunchi”, acordați importanță momentului vostru.
  7. Nu intrați în scenă fără convingerea că sunteți cea mai bună versiune a voastră.
  8. Nu ieșiți din scenă acceptând ideea că puteți fi învinși.
  9. Monologul este cel mai puternic act al actorului. Autodescoperiți-vă prin monolog.
  10. Îndrăzniți să uimiți.

Urmează o nouă zi plină – de emoții, de interes, de dragoste de teatru.
Hop la hop cu bucurie și mult succes în continuare!