Foto: Alin Barbir
Cosmin Stănilă: „Fiecare rol e revelator, indiferent de relevanță”
Site-ul www.galahop.ro vă propune o serie de mini-interviuri cu câștigătorii preselecțiilor pentru cea de a 20-a ediție a Galei HOP, care au avut loc în zilele de 10-12 iulie, în fața juriului format de Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Petru Vutcărău, la Sala Mică a TNB. Ediţia din acest an a Galei HOP va avea loc între 4-7 septembrie la Vox Maris Grand Resort Costineşti.
Directorul evenimentului este Miklós Bács, iar juriul final va fi format din BÓGDAN ZSOLT – actor, MIHAI MĂNIUŢIU – regizor, ANA-IOANA MACARIA – actriţă, ADRIAN SITARU – regizor film, ALEXANDRU VOICU – actor, câştigătorul Premiului „Ştefan Iordache”, ediţia 2016. Tema ediţiei aniversare a Galei HOP este: Singurătate – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P. Cehov.
La Gala HOP 2017, Cosmin Stănilă concurează la secțiunea GRUP cu „De ce, Anton Pavlovici Cehov?”, adaptare după „Maşinăria Cehov” de Matei Vişniec, regia Cătălin Bocîrnea. Din același grup mai fac parte: Nicole Burlacu, Irina Sibef, Alexandru Mihai Popa, Radu Dogaru, toți absolvenţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
de Alina Vîlcan
Cine ești?
Cosmin Stănilă. Prietenii și colegii îmi zic Coco. M-am născut în 1994, a doua zi de Crăciun. Tocmai am absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune UBB Cluj. Un rol relevant pentru mine, pentru că mi-am dat seama de multe, ar fi George, Ducele de Clarence, din Richard al III-lea. Și acum, Cehov din De ce, Anton Pavlovici Cehov?. Mi se pare că fiecare rol e revelator, indiferent de relevanță.
De ce actor?
Din egoism. Ca să uit de mine.
Cum crezi că trebuie să fie actorul în 2017?
Disponibil, eficient și informat. Să încaseze bine eșecul. Să fie pozitiv, cred că lumea are nevoie de asta.
Ce frază dintr-o piesă celebră visezi să rostești cândva pe scenă?
Ubu: Căcart! (Ubu Rege, de Alfred Jarry)
Ce așteptări ai de la Gala HOP, care consideri că e marea provocare pe care ți-o oferă concursul de la Marea Neagră?
Mă astept… nu știu la ce mă aștep. Abia aștept. Cred că provocarea e să nu uiți că e fun. Toată presiunea cu profesionalismul și începutul cariei (care e OK) riscă să te facă să uiți că e mișto, că e gala tânărului actor, că e preferabil, și poate mai relevant, să te simți bine.