Eliza Teofănescu: „Actoria te face mai conștient de tot ce ți se întâmplă”
Site-ul www.galahop.ro vă propune o serie de mini-interviuri cu câștigătorii preselecțiilor pentru cea de a 20-a ediție a Galei HOP, care au avut loc în zilele de 10-12 iulie, în fața juriului format de Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Petru Vutcărău, la Sala Mică a TNB. Ediţia din acest an a Galei HOP va avea loc între 4-7 septembrie la Vox Maris Grand Resort Costineşti.
Directorul evenimentului este Miklós Bács, iar juriul final va fi format din BÓGDAN ZSOLT – actor, MIHAI MĂNIUŢIU – regizor, ANA-IOANA MACARIA – actriţă, ADRIAN SITARU – regizor film, ALEXANDRU VOICU – actor, câştigătorul Premiului „Ştefan Iordache”, ediţia 2016. Tema ediţiei aniversare a Galei HOP este: Singurătate – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P. Cehov.
La Gala HOP 2017, Eliza Teofănescu concurează la secțiunea GRUP cu „moscoOova”, după „Trei surori” de A.P. Cehov, regia Florin Liţă. Din același grup mai fac parte: Adriana Aldea, Oana Predescu, Alexandru Cătănoiu, toți absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti.
de Alina Vîlcan
Cine ești?
M-am născut în 1994 pe 28 mai. Am terminat UNATC la clasa domnului Adrian Titieni, iar în prezent sunt în anul doi la master, tot la UNATC. Un rol relevant de până acum… Hai să zicem Lena din „Avioane de hârtie”. Eu le consider pe toate relevante, pentru că învăț de la fiecare rol, oricât de mic ar fi el, dar spun Lena din „Avioane de hârtie” pentru că am lucrat prima dată la un spectacol cu un regizor, și anume Cristi Juncu. M-a îmbogățit foarte mult întâlnirea asta.
De ce actriță?
Întrebarea asta îmi vine tot mai des în minte în ultima vreme și nu mi-o pun doar în legătură cu meseria pe care mi-am ales-o, ci în general, cu tot ce fac în viață. De ce fac, ce fac? Cred că este o întrebare foarte sănătoasă. Meseria asta e pentru mine o unealtă, un mijloc prin care am posibilitatea să cunosc lumea și umanul. Și celelalte meserii fac același lucru, dar cred că actoria sapă mult mai adânc în ființă și o face conștient. Asta-mi place cel mai mult la profesia asta, că te face să fii mai conștient de tot ce ți se întâmplă. Și faptul că într-o singură seară poți să modifici 100 de oameni dintr-odată, mi se pare minunat. Atunci înțelegi de fapt ce înseamnă să dăruiești și să primești.
Cum crezi că trebuie să fie actorul în 2017?
Cred că trebuie să fie deschis și să caute răspunsuri și în alte domenii de activitate. Am prieteni la Medicină, la Arhitectură. Îmi face mare plăcere să am discuții cu ei. Chiar dacă de multe ori avem vocabulare diferite, există puncte unde ne intersectăm.
Ce frază dintr-o piesă celebră visezi să rostești cândva pe scenă?
„Dacă în sat am fi la fel de neștiutori cum sunteți voi la curțile și în palatele voastre, curând n-ar mai fi grâu să vă faceți pâine.” (Sfânta Ioana)
Ce așteptări ai de la Gala HOP, care consideri că e marea provocare pe care ți-o oferă concursul de la Marea Neagră?
Profesorul meu, Adrian Titieni, ne spunea când aveam examen că noi de fapt ne întâlnim să împărtășim ceva. Așa că provocarea de la HOP nu este competiția, ci întâlnirea cu oamenii de acolo și contextul pe care îl vom crea.
Foto: Adi Bulboacă