Maria Mitu: „Cât timp se vor a fi spuse poveşti, vor exista actori”
Site-ul www.galahop.ro vă propune o serie de mini-interviuri cu câștigătorii preselecțiilor pentru cea de a 20-a ediție a Galei HOP, care au avut loc în zilele de 10-12 iulie, în fața juriului format de Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Petru Vutcărău, la Sala Mică a TNB. Ediţia din acest an a Galei HOP va avea loc între 4-7 septembrie la Vox Maris Grand Resort Costineşti. Directorul evenimentului este Miklós Bács, iar juriul va fi diferit de cel de la preselecții. Tema ediţiei aniversare a Galei HOP este: Singurătate – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P. Cehov.
Maria Mitu și-a propus ca în luna august să finiseze şi să îmbogăţească interpretarea cu care a convins juriul la preselecțiile HOP. Ea va concura la secțiunea Individual, la Gala HOP, eveniment care va avea loc în perioada 4-7 septembrie, la Costinești.
de Florina Tecuceanu
Cine eşti?
Mă numesc Maria Mitu, sunt născută pe 26 august 1992. Am un masterat în Arta actorului – UNATC Bucureşti.
De ce te-ai făcut actriţă?
Abia încep să-mi răspund, cu fiecare nou traseu de expresie descoperit. Cât timp se vor a fi spuse poveşti, vor exista actori, scriitori, muzicieni, dansatori.
Cum crezi că ar trebui să fie actorul zilelor noastre?
Îşi explorează mitologia interioară prin psihologie, poezie, muzică, mişcare, senzorialitate – orice formă de meditaţie către care simte o chemare. Descoperirile interioare caută expresie. În drum spre Celălalt, sunt epurate prin nenumărate site, iar cele care ajung vii pe partea cealaltă sunt seminţe creatoare.
Ce frază dintr-o piesă celebră visezi să rosteşti cândva pe scenă?
„Scoate împărăţia şi pune-o pe masă, domnule constructor!” (una din ultimele piese ale lui Henrik Ibsen, „Constructorul Solness”, în care realismul se împleteşte cu atmosfera onirică, simbolică).
Care consideri că e marea provocare pe care ţi-o oferă concursul de la Marea Neagră?
Libertatea pe care o oferă această formă de teatru – recitalul – poate fi explorată doar echilibrând-o cu o disciplină susţinută. Provocarea pentru luna august este să găsesc în fiecare zi noi feluri de interacţiune cu povestea pe care am schiţat-o la preselecţie, pentru a o finisa şi îmbogăţi!