Paul Radu, actor: „Talentul se irosește dacă nu e însoțit de multă muncă”
Site-ul www.galahop.ro vă propune o serie de mini-interviuri cu câștigătorii preselecțiilor pentru cea de a 20-a ediție a Galei HOP, care au avut loc în zilele de 10-12 iulie, în fața juriului format de Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Petru Vutcărău, la Sala Mică a TNB. Ediţia din acest an a Galei HOP va avea loc între 4-7 septembrie la Vox Maris Grand Resort Costineşti. Directorul evenimentului este Miklós Bács, iar juriul va fi diferit de cel de la preselecții. Tema ediţiei aniversare a Galei HOP este: Singurătate – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P. Cehov.
de Andrei Crăciun
Cine ești?
Numele meu este Paul Radu. M-am născut în ziua de 27 decembrie, anul 1989, la ora 21.00. Afară ningea. Era prima zăpadă din anul acela. Cel puțin așa mi s-a spus. Cu toate astea, pe certificatul de naștere scrie 01.01.1990, din cauza unei greșeli din maternitatea în care m-am născut. Era o perioada de haos în țară, tocmai căzuse regimul « tovarășului» și toată lumea era dezorientată. Până să ajung la teatru am facut trei ani de drept. Am absolvit UNATC I.L. Caragiale, facultatea de actorie, în anul 2016 la clasa domnului Adrian Titieni. În facultate am avut multe de învățat și m-am întâlnit cu multe provocări dar mi-ai cerut să îți spun un rol relevant așa că o să îl aleg pe cel de care sunt cel mai puțin mulțumit. Este vorba de Joseph Garcin, din «Cu ușile închise », J.P.Sartre. Este relevant pentru că mi-a dat ocazia să realizez cât de mult mai am până «departe» și că talentul (sau inspirația) se irosește dacă nu este acompaniat de multă muncă și o viziune cinstită față de meseria asta.
De ce actor?
Încă nu știu să răspund la întrebarea asta. Cred că a contat mult influența tatălui meu. El este inginer în construcții deci nu are nicio legătură cu lumea asta. În schimb, când eram mic, mă lua lângă el și ne uitam împreună la filme. Multe filme. În special filme românești. M-a fermecat foarte repede tot ce se întâmpla acolo, actorii, poveștile, universul din fiecare film, totul era ca un magnet pentru mine. Cred că așa a început totul. La sfârșitul liceului, cu gândul că vreau să dau la teatru, mi-a zis o prietenă că Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol și-au deschis o școală de actorie de film și nu am stat prea mult pe gânduri. Am învățat de la ei ce înseamnă să faci film, să fii actor de film și mi-am consolidat atracția pe care o aveam și pe care nu mi-am pierdut-o față de cinematografie.
Actorul zilelor noastre (cum crezi că trebuie să fie actorul în 2017?).
Actorul zilelor noastre este un fel de mecanism multi-funcțional care trebuie să se adapteze la situația actuală a societății și lumii în care trăiește. Actorul din anul 2017 trebuie să își platească și chiria și întreținerea ca orice alt individ al societății și nu își permite luxul de a fi „boem” în această privință. Este un self-made man/woman. El se descurcă așa cum poate pentru că nu prea are de ales. În esență, nu este un lucru rău dar a devenit necesar din nevoia de a supraviețui într-un sistem care, să fim sinceri, nu prea merge. Cred că actorul în 2017 trebuie să reziste. (Fără haștag)
Ce frază dintr-o piesă celebră visezi să rostești cândva pe scenă?
„A fi sau a nu fi…”
Provocarea HOP (Ce așteptări ai de la Gala HOP, care consideri că e marea provocare pe care ți-o oferă concursul de la Marea Neagră?)
Sunt foarte recunoscător pentru șansa asta. Pentru mine, Gala HOP înseamnă în primul rând o șansă de a ma întâlni cu oameni de la care pot să învăț. Colegi, traineri, jurați și tot așa. Cred că o bună parte din evoluția unui actor ține de întâlnirile de care are parte. Nu îmi fac așteptări, dar mi-ar plăcea să am parte de întâlniri de calitate. În cele din urmă, Gala HOP este și un concurs și oriunde există cuvântul concurs există și competiție. Fiind o meserie subiectivă, provocarea nu poate să fie alta decât cu tine însuți. La final, tot ce contează este să ai conștiința împăcată.
“Nu îmi fac așteptări, dar mi-ar plăcea să am parte de întâlniri de calitate. În cele din urmă, Gala HOP este și un concurs și oriunde există cuvântul concurs există și competiție.”
Paul Radu, actor