Cuvânt înainte din partea echipei HOP 2023
După ce atât tinerii actori, cât și echipa UNITER au fost întâmpinați cu brațe călduroase de către Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și de către echipa Consiliului Județean Alba, iată cum au sunat declarațiile echipei de organizare a Galei HOP 2023 și ale echipei Consiliului Județean Alba.
Printre repetiții full-time, înregistrarea testimonialelor, dar și emoții inevitabile, tinerii actori s-au adunat în sala de spectacol a Teatrului de Păpuși „Prichindel”, pentru conferința de pe 28 august, nu doar pentru a lua o binemeritată gură de aer după atâta transpirație, cât și pentru a primi un îndemn din partea echipei UNITER și a reprezentanților județului Alba. Este vorba despre un îndemn să-i păstreze în gând pe acei oameni care i-au format, să se bucure de tot ceea ce are de oferit Alba Iulia, dar și de unicitatea decernării premiilor în Cetatea Alba Carolina. Dar, mai ales, tinerii concurenți au fost încurajați să-și joace momentele fără stresul zilei de mâine.
Dragoș Buhagiar, președintele UNITER:
„«Hop!» este una dintre primele expresii pe care le auzim în copilărie. Întotdeauna, când am căzut sau ne-am lovit, când ne-am dat cu capul de mese sau atunci când ne-am belit genunchii, bunicii au zis «Hopa sus!». Ei ne-au ridicat, așa cum vrea și UNITER-ul să o facă – să fie o platformă care oferă posibilitatea unor tineri doritori să întâlnească personalități, oameni despre care presupunem că le marchează drumul. După cum am spus și în prima zi, eu însumi sunt o sumă de întâlniri, de cărți, de eșecuri și de împliniri. Toți acești factori ne formează și vă sfătuiesc să nu dați niciodată la spate primele voastre întâlniri și, în general, nici pe oamenii care au pus o cărămidă (sau chiar o pietricică, cât de mică) în formarea voastră.”
Alexandru Dabija, director artistic:
„Gala asta, tot timpul vorbim despre actor, despre prezența lui și despre pericolele care-l amenință odată cu invazia tehnologiei. Am avut o discuție aseară cu tinerii actori, despre cum era Gala HOP înainte, despre de ce nu se întâmplă la Monte Carlo. E adevărat că dimensiunea ar fi fost mult mai turistică, dar eu personal am venit mai ales pentru Alba Iulia. Gala se poate întâmpla oriunde, la Vox Maris pentru cei doritori de glamour, se poate întâmpla într-o pivniță sau o peșteră în care să nu vă vadă nimeni, dar Alba Iulia este un loc special.
Suntem într-o perioadă de rezistență, atacul asupra culturii este un atac uluitor, prin care se pun la îndoială bazele sănătății spirituale ale unui popor. Noi râdem dintr-o senzație de perplexitate, nu râdem fiindcă avem umor – spunem „noi vrem să înființăm un teatru ca să nu ni-l desființeze ăștia”. Pare un joc de cuvinte, dar e o realitate care o să ne ducă atât de departe, încât o să ajungem să aplaudăm normalitatea. Acum, am venit ca să țin pumnii Albei Iulia.”
Leta Popescu, director artistic:
„N-am fost niciodată la Alba Iulia până acum, dar o să vorbesc foarte frumos despre acest oraș. Cred că toți putem să facem măcar atât în perioada asta, putem să dăm un share, un like, dacă astea sunt singurele noastre instrumente, măcar să le și folosim. Și poate pentru că sunt mai apropiată, cel puțin ca vârstă, de tinerii concurenți, mă alătur și eu acestor discursuri, chiar dacă există, într-adevăr, tendința de a te întreba de ce aici.
Iar astăzi sunt parte din echipa UNITER pe care o admir încă din liceu, de când mergeam la HOP să văd cine sunt viitorii actori. Și așa cum țin pumnii celor din Alba Iulia, așa vreau să fac publică și această laudă pentru Gala Tânărului Actor, dar și pentru toate celelalte astfel de proiecte, făcute din suflet, pentru suflet. Grija pe care UNITER-ul o poartă artiștilor, atât cât poate, este una care merită aplaudată și cu ocazia asta, îndemn și eu tineretul să nu uităm să mai zicem din când în când mulțumesc.”
Andrei Cozlac, artist vizual:
„Mi s-a părut foarte interesantă tema de anul acesta. Simt că, recent, am intrat cu toții într-o cușcă în care încercăm să îmblânzim tehnologia și să micșorăm distanța dintre oameni, chiar folosind acest mediu tehnologic care, câteodată, ne separă până și de noi înșine. Este o provocare prin care căutăm forme noi de expresie, discursuri noi care să ajute actorul, într-un fel sau altul, să se exprime pe scenă.”
Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER:
„Cred că este o experiență unică în primul rând, să vă cunoașteți, să vă împrieteniți, dar și să lucrăm și să ne supărăm împreună. Nu am găsit niciodată această zonă de rezidență de creație, cu douăzeci și cinci de tineri, la baza unui proiect. Dar asta a devenit, la propunerea directorului de gală, Gala HOP. Cât despre echipa noastră, așteptăm, din prima zi de concurs, să vină alături de noi prietenii dumnevoastră, directori de casting, regizori, directori de teatre, localnici și toți cei care își doresc să vă susțină aici, unde avem deja sentimentul că suntem de-ai casei.”
Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba:
„Altfel decât este văzută de departe, Alba Iulia este și doritoare să participe la creșterea elitelor culturale românești. Astfel de oameni, care se numesc «politici» acum, încearcă să strice ce e bun. Nu e de conceput, darămite de admis, să ameninți cultura.
Dacă țara asta poate fi îndreptată într-o direcție corectă, asta se va face prin oamenii de cultură, aflați și astăzi aici. Iar pe noi nu o să ne încurce niciodată nimeni să fim bune gazde și de ce nu, să ne întâlnim an de an aici, în Alba Iulia”.
Dan Mihai Popescu, administrator public al Consiliului Județean Alba
„Anul acesta sperăm ca, în septembrie-octombrie, să dăm drumul la construcția unui teatru pe care ni l-am dorim foarte mult. Noi am mai avut frământări de a crea un teatru, prin care încercăm să preluăm Casa de Cultură a Studenților. Pentru asta, o să ne orientăm chiar către Cetatea Alba Carolina, bastionul 6, pe care vrem să-l transformăm în curând într-un bastion cultural.”
De: Adda Mihăescu