Gala Tânărului Actor HOP 2016… în cifre
105 tineri artişti înscrişi la preselecţie
29 concurenţi
4 (patru) zile de concurs la Costineşti, complexul Vox Maris Grand Resort
41 de spectacole / concurs secţiunea grup, individual, etude, spectacole invitate
4 (patru) zile de livestreaming (concurs transmis în direct) pe youtube şi pe pagina de facebook
14.076 vizitatori unici care au urmărit concursul transmis live pe pagina de facebook
7.515 voturi unice care au decis câştigătorii pentru Votul Publicului
32.992 vizionări pe youtube pentru întreaga campanie media a Galei HOP
300 articole despre eveniment
PRESELECŢIA
Structurată în jurul marelui William Shakespeare, ediţia a 19-a a Galei HOP a fost direcţionată artistic de actorul şi profesorul Miklós Bács. Tema Galei: NE-BUN PENTRU ACEASTĂ LUME a atras aproximativ 105 de tineri absolvenţi de teatru, care s-a încris la preselecţiile organizate în perioada 20-22 iulie la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti.
Juriul de preselecţie format din Lia Bugnar, Mihai Constantin, Andrea Gavriliu, Ada Milea şi Bobi Pricop a decis să meargă în selecţia finală 3 spectacole (secţiunea GRUP) şi 19 actori la secţiunea individual.
CONCURS
5-8 septembrie – Gala HOP la Costineşti
Tema celei de-a 19-a ediţii a Galei HOP: NE-BUN PENTRU ACEASTĂ LUME.
Nebunia – ca şansă de a spune adevărul, ca element subversiv, ca formă de revoltă, ca existenţă în afara normei, ca rol asumat, ca formă de supravieţuire.
29 concurenţi
15 tineri artişti premiaţi
13 premii
4 spectacole invitate
1 workshop kineto
Cele 3 zile de la Costineşti au fost pline de evenimente dedicate tinerilor actori, întâlniri cu artiştii, cu profesionişti ai teatrului. Dimineţile de la HOP încep pe malul mării pentru tinerii concurenţi cu un workshop kineto coordonat de Andrei Flaviu Fălcuşan, continuate cu repetiţiile pentru spectacolul final al Galei :NE-BUN PENTRU ACEASTĂ LUME, întâlniri cu juriul şi discuţii personalităţi ale culturii prezente la Costineşti, în încercarea de a identifica aşteptările pe care le au de la sistemul în care lucrează şi cum pot contribui la îmbunătăţirea lui.
CONCURSUL CU CELE DOUĂ SECŢIUNI:
La Secţiunea INDIVIDUAL, concurenţii au pregătit un moment (monolog, colaj,studiu) bazat pe texte din opera lui William Shakespeare. În construcţia momentului, concurentul a integrat maximum 2 minute performative care i-au pus în valoare calităţile, abilităţile personale (dans, cânt, capacitatea de a folosi instrumente muzicale, capacitatea de a mânui marionete, acrobaţie, magie, etc.). Durata maximă: 10 minute.
La Secţiunea GRUP, concurenţii au pregătit un spectacol/studiu/work in progress (multi-media, instalaţie, teatru fizic, teatru dans, performance) având ca suport un text shakespearian sau un text al unui autor modern, contemporan ce are ca temă revizitarea operei shakespeariene. Durata maximă: 30 minute.
Toţi concurenţii – atât cei de la individual, cât şi cei din cadrul grupurilor – au traversat proba obligatorie :
Scenă în doi – etude
Scene propuse:
- Viola – Olivia, „A douăsprezecea noapte” sau „Cum doriţi”, act 1, scena 5
- Hamlet – Ofelia, „Hamlet”, act 3, scena 2
- Brutus – Cassius, „Iuliu Cezar”, act 4, scena 3.
ÎNTÂLNIRILE
Au avut lor 4 întâlniri cu artişti şi operatori culturali prezenţi la gală:
Alexander Hausvater, Marian Râlea, Corina Şuteu, Victor Rebengiuc.
WORKSHOP
În cele patru zile de Costineşti tinerii concurenţi au continuat workshop-ul început imediat după preselecţie, prezentând, la finalul Galei, rezultatul acestuia: performance-ul „Ne-bun pentru această lume”.
Workshopul a fost coordonat de Andrea Gavriliu, Ada Milea, Tudor Lucanu, Hoia Suru, Petre Ancuţa.
O NOUĂ SALĂ
În complexul Vox Maris de la Costineşti, începând cu această ediţie, şi NUMAI pentru Gala HOP, a fost creată o sală de spectacol.
Scenograful Adrian Damian este cel care a conceput structura, designul, amenajarea şi dotarea sălii.
Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti şi echipa sa de tehnicieni au asigurat echipamentele necesare, logistica şi funcţionarea sălii.
EXPOZIȚIA DE FOTOGRAFIE
Adrian Bulboacă, un fotograf apreciat, fotograful Galei Hop, a realizat şi expus, în cele patru zile de la Costineşti, o expoziţie de fotografie cu portretele concurenţilor 2016.
INVITAŢI şi IMPLICAŢI
La Costineşti au fost prezenţi, timp de patru zile, aproximativ 200 de invitaţi, personalităţi teatrale, regizori, directori de teatre şi operatori culturali interesaţi de noile talente actoriceşti.
55 persoane direct implicate (echipa artistică şi tehnică reunită din partea organizatorilor, a Televiziunii Române, logistică şi administrativă)
Câştigătorii Galei HOP 2016 au fost decişi de:
VICTOR REBENGIUC – actor, DORINA CHIRIAC – actriţă, ANDREI şi ANDREEA GROSU – regizori, OFELIA POPII – actriţă
SITE GALA HOP
Noul site al Galei HOP, creat de regizorul de teatru si artistul vizual Cristian Luchian ( Immersive Theatre Company ) a devenit principalul instrument de comunicare al programului, al concursului, dar şi un instrument de promovare pentru tinerii artişti.
Dincolo de toate informaţiile legate de desfăşurarea concursului Galei HOP, pagina noastră de online găzduieşte şi două noi produse care vin în sprijinul evenimentului: AGENŢIA HOP şi REVISTA THESPIS
Deşi nou deschis, site-ul evenimentului a avut o evoluţie bună, momentul culminant fiind atins în timpul desfăşurării concursului de la Costineşti.
12.268 utilizatori ai site-ului www.galahop.ro (15 august-14 sepembrie)
Page Views: 129,831; 60,7% vizitatori unici
NOU! 1 revistă online: Thespis cu 29 articole publicate
NOU! 1 pagină dedicată promovării participanţilor la Gala HOP: Agenţia HOP
AGENŢIA HOP
Agenţia Hop este o nouă oportunitate de a promova participanţii la Gala Tânărului Actor. Ea se doreşte a fi o bază de date, o arhivă de referinţă pentru istoria Galei Hop, care să vină în sprijinul comunicării dintre actorii tineri şi regizorii, directorii de teatre şi directorii de casting interesaţi de noile talente actoriceşti. Prin profilele profesionale individuale, care conţin atât material audio/video cât şi material scris puteţi afla informaţii despre datele de contact, despre activitatea artistică sau despre nivelul de pregătire al fiecărui participant la Gala Hop.” (Miklos Bacs)
Având ca scop promovarea tinerilor actori participanţi la Gala Hop nu doar prin intermediul concursului propriu-zis, perioada imediat următoare preselecţiei a fost dedicată exclusiv imaginii şi felului în care sunt prezentate aptitudinile actoriceşti ale absolvenţilor de teatru. Aşa a apărut Agenţia Hop.
În acest an de start Agenţia HOP îi prezintă pe cei 29 de finalişti ai Galei HOP.
Conţine:
29 clipuri – „Actorii de la Gala HOP şi 25 de expresii faciale”
15 clipuri – DEMO REEL
Fiecare profil conţine atât informaţii de CV necesare pentru prezentarea artistului, cărora li se adaugă două producţii video: o suită de 25 de expresii faciale, un demo realizat pe baza fotografiilor semnate de Adi Bulboacă, dar şi un mic filmuleţ în care interpretează, doi câte doi, o scurtă secvenţă dintr-un film pe care ei şi l-au ales.
Clipurile au fost publicate pe contul oficial de youtube al UNITER, pe site-ul Galei Hop, preluate şi postate pe pagina de facebook.
Echipa care a participat la realizarea filmelor a fost alcătuită din: Cristian Pascariu – regizor, Norbert Fodor – director de imagine, Iolanda Gîrleanu – sunet, Letiţia Ştefănescu – montaj, George Bîrsan – asistent de producţie şi Andrei Stehan – producţia.
Fotografiile şi înregistrările video au fost realizate în perioada 3 – 10 august, la UNATC.
REVISTA THESPIS
„La fiecare ediţie a Galei Hop, reprezentanţii departamentelor de teatrologie din Univesităţile de specialitate, vor avea ocazia şi şansa să reflecte şi să dezbată fenomenul artistic, să îşi exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la re-definirea relaţiei actor-critic.”
În acest an Revista Thespis este realizată de UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, echipa redacţională fiind coordonată de Monica Andronescu.
Colectivul redacţional format din Oana Bogzaru, Elena Coman, Oana Nae, Alexandru Panait şi Irina Radu, a publicat peste 25 de articole, interviuri, reportaje, despre Gala HOP şi concurenţi.
TRANSMISIUNEA ÎN DIRECT PRIN LIVESTREAMING
Pentru a doua oară în istoria Galei HOP, cele 3 zile de concurs şi festivitatea de decernare a premiilor au fost transmise live integral pe site-ul www.galahop.ro, pe contul oficial de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor) şi pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).
Astfel, publicul larg a urmărit competiţia şi a putut să-şi voteze favoriţii. Au fost alături de noi 14.076 vizitatori unici în cele 4 zile de HOP (Ziua 1: 4,275; Ziua 2: 4,859; Ziua 3: 3,601; Ziua 4: 1,341) care au urmărit Gala în direct.
Ziua 1 – până la 19.09.2016 ora 10:40 / Video Performance In This Post
Peak Live Viewers 129
Minutes Viewed 11,319
Unique Viewers 4,275
Video Views 5,037
10-Second Views 2,352
Ziua 2 – până la 19.09.2016 ora 10:40 / Video Performance In This Post
Peak Live Viewers 119
Minutes Viewed 8,576
Unique Viewers 4,859
Video Views 5,475
10-Second Views 2,292
Ziua 3 – până la 19.09.2016 ora 10:40 / Video Performance In This Post
Peak Live Viewers 66
Minutes Viewed 8,254
Unique Viewers 3,601
Video Views 4,219
10-Second Views 1,955
Ziua 4 – până la 19.09.2016 ora 10:40 / Video Performance In This Post
Peak Live Viewers 98
Minutes Viewed 7,110
Unique Viewers 1,341
Video Views 1,689
10-Second Views 870
Livestreamingul fiecărei zile a fost prefaţată şi postfaţată de spotul Galei HOP, ce cuprindea menţionarea logo-urilor organizatorilor şi partenerilor.
VOTUL PUBLICULUI
Publicul a putut vota după ce a urmărit live concursul.
Votul a fost deschis în data de 7 septembrie, ora 21.00, până în data de 8 septembrie, ora 20.00, momentul începerii decernării premiilor. Regulamentul de vot a putut fi consultat pe site-ul nostru.
Publicul a putut vota pentru CEL MAI BUN ACTOR, CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ, CEL MAI BUN SPECTACOL.
Votul publicului, conform regulamentului, a fost UNIC.
Au fost exprimate:
7.515 voturi care au decis următorii câştigători:
Cea mai bună actriţă: CRISTINA JUNCU, pentru „Al tău, H”, după texte din „Hamlet” de William Shakespeare.
Cel mai bun actor: ANDREI RADU pentru „În căutarea muzicii”, după texte din „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare.
Cea mai bună trupă de actori: „http://error500”, regia: Vlad Trifaș, cu Bogdan Florea, Lucian Ionescu, Cosmin Teodor Pană, Lavinia Pele şi Andrei Radu.
CAMPANIA DE PROMOVARE A GALEI HOP 2016
MESAJELE PERSONALITĂŢILOR TEATRALE CĂTRE TINERII ARTIŞTI
9 mesaje video ale artiştilor de încurajare a tinerilor înscrişi în competiţie (Mihai Măniuţiu, Pavel Bartoş, Alexander Hausvater, Maia Morgenstern, Lia Bugnar, Ada Milea, Ofelia Popii, Oana Pellea, Alexandru Dabija)
CAMPANIA: PENTRU TINE CINE E CÂŞTIGĂTORUL ?
În perioada 19 august – 4 septembrie s-a desfăşurat campania de prezentare a concurenţilor prin intermediul celor 29 clipuri dedicate campaniei.
Campania interactivă a avut un mesaj clar: VOTAŢI-NE!, şi s-a axat pe o reflectare intens susţinută de partenerii noştri şi beasla teatrală, prin preluarea comunicatelor, prin postări pe paginile de facebook : TIFF, Mol România, mediaTRUST, MyStage, Roevents
Cele 29 de clipuri realizate de concurenţi – însoţite, pe coperta finală, de menţionarea logo-urilor organizatorilor şi partenerilor Galei – au fost postate pe site-ul evenimentului, pe pagina de facebook şi pe contul oficial de youtube, spre vizualizare şi pregătire a campaniei propriu-zise: VOTUL ONLINE.
INTERIVIURI CU ARTIŞTII
Realizate între preselecţie şi concursul propriu-zis, interviurile cu tinerii actori au menţinut în atenţie Gala HOP, vorbind despre tânăra generaţie de artişti.
COMUNICATE DE PRESĂ
UNITER a emis un număr de 16 comunicate de presă dedicate acestui proiect.
Comunicatele de presă au anunţat informaţiile legate de proiect şi au fost transmise către întreaga bază de date UNITER, afişate pe site şi preluate pe pagina de facebook.
La rândul lor, mediile de presă – print, audio, video, online – au preluat comunicatele noastre, acestea făcând parte din dosarul de presă al evenimentului. Fiecare comunicat de presă era însoţit de menţionarea organizatorilor şi partenerilor Galei.
55.486 de vizualizări ale videourile postate pe pagina de Facebook a Galei Tânărului Actor HOP (1 august şi 11 septembrie 2016)
42 de postări de materiale informative care au înregistrat 58.622 de vizualizări
Pe pagina oficială a Uniunii Teatrale din România (UNITER), www.uniter.ro, în perioada 1 august – 11 septembrie au intrat 7.040 de vizitatori unici, care au generat 15.674 de afişări de pagină.
INTERVIURI LIVESTREAMING
9 interviuri realizate de Florin Ghioca cu artişti apropiaţi Galei Hop : Marius Manole, Istvan Teglas, Ruxandra Maniu, Emilia Popescu, Ion Caramitru, Ilona Brezoianu, Radu Iacoban, Natalie Ester, Octavian Strunilă.
Acestea au fost transmise live, în cele patru zile de la Costineşti, şi apoi postate pe site Adevărul www.adevarul.ro, precum şi pe site www.galahop.ro
DOUĂ PRODUCŢII ALE TELEVIZIUNII ROMÂNE
Echipa Televiziunii Române / Departamentul Casa de Producţie TVR, coordonată de realizatorul Ada Maria Ichim, a fost prezentă la Costineşti pentru a realiza două noi producţii dedicate Galei Hop:
- filmului documentar „Ne-Bun -Gala HOP 2016” incluzând Gala HOP 2016, cu o durata de 48/24 minute;
- o mini-serie de maxim 23 de episoade pe tema monoloagelor lui Shakespeare de 8 minute, care prezintă momentele fiecărui concurent.
Difuzarea MINI-SERIEI va loc în perioada 15 octombrie – 15 decembrie 2016 pe canalele TVR, fiind încă un program dedicat Anului Shakespeare.
Difuzarea DOCUMENTARULUI va avea loc fie în perioada octombrie-noiembrie 2016, fie în perioada iunie-iulie 2017, pe canalele TVR.
PROMOVARE CONVENŢIONALĂ
4 Roll-up afişate pe în complexul Vox Maris
1 Spot video transmis pe canalele Societăţii Române de Televiziune: TVR 1 şi TVR
1 Spot radio transmis pe:
• canalele Societăţii Române de Radiodifuziune: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Radio România Regional şi Radio 3NET.
•Radio Guerrilla
200 cataloage ale Galei Tânărului Actor HOP 2016
100 afişe
Galeria foto a Galei Tânărului Actor HOP:
fotografii de Adi Bulboacă, Vlad Catană şi Maria Ştefănescu