• Am acceptat provocarea!

    Acum fac parte din echipa Galei Hop, lucru care mă onorează peste poate.

După 12 ani de muzică (intenși) în care m-am pregătit cu încredere pentru conservator, am luat în ultimul moment nebuneasca decizie de a da la teatru, spre maxima surpriză a profesorilor și a părinților – n-a fost usor!
Când am ajuns la facultate, Profu’(Miklós Bács)  a avut grijă să-mi reamintească faptul ca artele slujesc impreuna. Că munca, dedicarea și rigoarea sunt elemente de bază și în teatru. Că există noțiuni absolut comune precum durată, tempo, accent, ritm etc. Mă bucuram tot timpul când făcea analogie între munca actorului și munca unui muzician.  Am avut șansa de a învăța teatru de la Profu’.
Muzica am continuat să o aprofundez singur (studii de armonie, compoziție, orchestrație, instrumente). Am început să văd apoi cum pot să folosesc noțiunile comune aplicându-le în muzica de teatru :  Visul unei nopti de vara, TNB, regia Petrika Ionescu; Tom Sawyer , Teatrul Excelsior, regia Horia Suru; Impăratul neîmpărat, Teatrul Nottara , regia Radu Stoian; „Fight Club” etc.
La finalul facultății am dezvoltat alături de Emilian Mârnea conceptul de “Teatru pe note” sau “MuziComedie” – comedie în care limbajul verbal este înlocuit de cel muzical, dar respectă îndeaproape legile teatrale (de construcție, de situație, de parcurs, etc.), concept care s-a concretizat prin spectacolul Variațiuni la Invențiuni Opus 2. Am avut șansa ca în vara aceea, să fim invitați de Radu Afrim la Gala Hop. Spectacolul nu exista în momentul în care am fost invitați, dar Radu Afrim cunoștea conceptul și ne-a propus să “facem ceva” până la Gală. Am acceptat provocarea! L-am făcut. După ce lumea l-a văzut și a plăcut la HOP, am fost invitați la numeroase festivaluri.
Am propus apoi același concept în programul 9G la TNB. Ne știau de la HOP, asa că ne-au oferit credit pentru un nou spectacol de gen. Alături de Emilian Mârnea, Florin Călbăjos și regizorul Horia Suru, am conceput  ActOrchestra (spectacol care se află în repertoriul TNB). Acum fac parte din echipa Galei Hop, lucru care mă onorează peste poate.
Am fost acolo. Așa că zic doar atât: dacă tot ați avut nebunia și curajul să dați la teatru in the first place (că nu-i usor, știm cu toții ce-nseamnă!) da-ți-vă șansa și acceptați provocarea de a fi la HOP anul acesta!

Petre Ancuța
Actor, muzician