• FENOMENUL HOP

    Casa de Productie TVR si UNITER au realizat un film documentar care prezinta in 52 de minute drumul Galei HOP de la Costinești, sau cum era cunoscută timp de mulți ani – Gala Tânărului Actor, de la simplu exercitiu actoricesc intr-un cadru organizat, la un fenomen artistic unic în Romania.
    Este, de fapt, o istorie vie redata in interviuri cu participantii, cu critici de teatru, regizori si producatori, sustinuta si de materiale din Arhiva TVR.

„Fenomenul HOP” este un film documentar despre Gala Hop de la Costinești, sau cum era cunoscută timp de mulți ani- Gala Tânărului Actor, un fenomen artistic unic în România. Inițiată în 1983, în anii de vârf ai dictaturii ceaușiste, întreruptă timp de o decadă după 1989 și reluată în plină forță în 1998 de echipa condusă de regretatul regizor Cornel Todea, Gala Hop are acum o nouă abordare sub direcția artistică a regizorului Radu Afrim.

Documentarul își propune să prezinte faptul că, dacă generațiile și vremurile s-au schimbat, un lucru a rămas la fel-bucuria exercițiului dramatic, emoția concursului, energia de început de drum. “Fenomenul HOP” explorează această istorie vie prin interviuri cu participanți, noi și vechi, critici de teatru, regizori, producători, dar și cu ajutorul materialelor din Arhiva TVR.

Filmul urmărește evoluția Galei Tânărului Actor/Gala Hop de la loc de evadare discretă de sub cenzura politică și rigorile drastice impuse de regimul comunist breslei teatrale, evadare însoțită de publicul tânăr venit în vacanță la Costinești în anii ‘80, la platformă de lansare reală pentru o generație impresionantă numeric de actori profesioniști-absolvenți ai școlilor de teatru, de stat sau particulare, care pășesc în supra-saturata piață a muncii din zilele noastre.

Astfel, de la evadarea prin text, printr-o eliberare a comunicării, specifică anilor 80, permisă deoarece era adresată doar unei foarte mici fracțiuni a populației, ajungem acum la ceea ce este acum, o formă de asumare a independenței actorului față de instituții, cumva o descătușare de standarde și de așteptări, în care provocarea este cu atât mai mare, cu cât, acum, există libertate de expresie.

‘FENOMENUL HOP’  – Film Complet

Echipa:
Imagine: Florin Miricioiu, Iustin Surupănelu, Mihai Cristian Fieruț, Daniel Cojocaru 
Sunet George Sandu, Organizator producție Marius Flonta, Sorin Cristea
Post – procesare sunet Victor Epure, Cornel Ciuleanu: Editori imagine Alin Caravia, Cristian Stan, Andrei Constantinescu, Andrei Tufaru, Elena Nițu, Sorin Tudor, Cosmin Găleată, Marius Bărbulescu 

Realizator: Ada-Maria Ichim
Realizator: Silviu Jicman
Producător coordonator: András Demeter
Producător delegat: Ionuț Cărpătorea

Produs de Casa de productie TVR şi UNITER