• Monica Andronescu

    Numărându-se printre puţinele manifestări din România, care încurajează performanţa individuală, HOP este sau ar trebui să fie o şansă pentru absolvenţii de actorie.

Yorick-logo-01

Gala HOP, un loc care vă poate ține visele în viață

În fiecare an, la sfârșit de iunie, văd cum zeci de tineri, ies din facultățile de teatru cu o căruță de vise care de cele mai multe ori se frâng mult prea devreme. Pentru că nu e loc pentru ei. Pentru că piața e supraaglomerată, pentru că nu sunt posturi, pentru că n-au unde să joace, pentru că n-au unde să arate cât de mare le e talentul. Pentru că nu sunt văzuți la timp. Gala HOP rămâne în aceste condiții o șansă. E poate cel mai important loc unde actorii tineri pot fi descoperiți înainte să le moară visele.

Tradiţia Galei Tânărului Actor e mult mai veche decât cei optsprezece ani pe care-i adună Hop-ul la această ediţie, când, în noua formulă, ajunge la majorat. Un majorat care se bucură de norocul imens de a-l avea alături, coordonator și director, pe actorul Miklós Bács. Numărându-se printre puţinele manifestări din România, care încurajează performanţa individuală, HOP este sau ar trebui să fie o şansă pentru absolvenţii de actorie. În condiţiile în care posturile din teatre sunt blocate, iar la puţinele audiţii care se organizează pentru un singur rol într-un spectacol vin câte 500 de oameni, Gala de la Costinești le dă prilej să apară pe o scenă, unde, dincolo de premii câștigate sau râvnite, primesc șansa de a lucra câteva zile cu oameni extraordinari, șansa de a fi văzuți, șansa de a fi în prim-plan, șansa de a naște poate un spectacol, așa cum s-a întâmplat la ediții anterioare, șansa de a învăța, șansa de a lupta, șansa de a rata…

Și chiar dacă Gala HOP nu-ți asigură un pașaport direct în teatrul românesc și chiar dacă nu neapărat despre premii este vorba, Gala HOP este poate prima confruntare adevărată, prima întâlnire cu ceilalți și cu tine însuți, după momentul absolvirii.

La o privire aruncată peste lista câştigătorilor, din 1998, când a fost prima ediţie a noii formule, care a circulat pe litoralul românesc de la Costineşti la Mangalia și înapoi, e vizibil că nume importante ale teatrului şi filmului românesc au trecut pe la HOP. În 2000, câştigătoare la secţiunea Individiual, cea mai bună actriţă, era Anamaria Marinca. După succesul extraordinar din filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, câştigător al Palme d’Or-ului, numele ei devenea cunoscut în toată lumea. În 2002, Mirela Oprişor câştiga acelaşi premiu la secţiunea Individual, iar în acelaşi an, Dragoş Bucur, obţinea Premiul „Timică”. Marius Chivu sau Pavel Bartoş, Clara Flores sau Andreea Bibiri, Adrian Văncică sau Ioana Calotă au trecut cu toţii pe la Gala HOP. În 2008, Lari Giorgescu obţinea Premiul „Maria Filotti” la Mangalia, pentru un recital cu un fragment din „Poezia visului”, scenariu dramatic de Miriam Răducanu pe poezii de Emil Botta, între timp transformat în spectacol. Tudor Aaron Istodor, Șerban Pavlu, Ionuț Caras, Radu Iacoban, Sabrina Iașchevici, Ilona Brezoianu, Anghel Damian, toți s-au întors cu premii de la Gala HOP.

De-ar fi să aleg câteva momente dintr-o poveste personală cu Gala HOP, cel mai frumos, pe lângă toate cele petrecute în sălile de teatru și apoi în zeci de discuții până târziu, în noapte, pe malul mării, în seri răcoroase de septembrie, rămâne acela în care, într-o astfel de noapte întârziată Ștefan Iordache, care a iubit enorm această gală, a început să cânte și să danseze pe faleză… O imagine ca dintr-un film.

O nouă etapă în existența Galei HOP începe în acest an, odată cu preluarea ei de actorul și profesorul Miklós Bács, ceea ce o transformă într-un moment de neratat în existența oricărui actor. Așadar, veniți la preselecție, pentru că e un loc care v-ar putea ține visele în viață.

Monica Andronescu
Redactor sef, Revista Yorick