Bucuria de a fi învingător

Gala Tânărului Actor HOP 2018 s-a încheiat. Cei mai buni dintre cei buni au cules laurii victoriei. Toţi, însă, au ieşit învingători în confruntareacu opera lui Pirandello. Toţi au reuşit să-şi însemneze, în jurnalul lor de carieră, o nouă reuşită – aceea de a se fi aflat printre finaliştii Galei, în septembrie, la Costineşti. Interacţiunea cu cei 27 de actori finalişti a fost una plăcută. Gata oricând să-ţi împărtăşească experienţa de concurs a Galei HOP, dar şi alte lucruri, uneori numai de ei ştiute, tinerii actori au trecut drept amabili, calzi, deschişi. Am avut şansa să zăbovesc la câteva vorbe cu doi dintre laureaţii din acest an, care s-au dovedit foarte serioşi, răspunzând cu celeritatecâtorva întrebări. Este vorba de Alex Mihai Popa,  laureat  al premiului pentru cea mai bună interpretare masculină, la secţiunea individual şi Ana-Maria Pop, căreia actriţa Dorina Lazăr i-aoferit şi înmânat „Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică”.

Aflat la cea de-a doua experienţă la Gala HOP (în 2017 a participat la secţiunea grup, n.m.), actorul Alex Mihai Popa, timişorean de origine, dar cu studii de arta actorului la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca s-a remarcat încă din preselecţiile Galei, printr-o interpretare asumată, bine argumentată scenic şi deloc previzibilă.

Vlăduţ Burde: Crezi că experienţa reprezentată de participarea la Gala HOP 2018 va reprezenta pentru tine o „trambulină” în cariera ta? Şi în ce fel?

Alex Mihai Popa: Nu ştiu dacă HOP va fi o trambulină pentru mine, deşi acesta este unul dintre scopuri. Tot ce pot spera este că oamenii de teatru care au văzut ceea ce am făcut îmi vor oferi ocazii să îmi exersez meseria. Asta este ceea ce îmi doresc: să joc.

V.B.:Cum ţi s-a părut tema Galei din acest an? Ce ţi s-a părut cel mai dificil în abordarea textului pirandellian?

A.M.P.:  Mi-a plăcut mult tema Galei pentru că s-a nimerit să fie, într-o oarecare măsură, în direcţia căutărilor mele ca actor. Ceea ce mi s-a părut mai dificil, dat fiind că nu am studii în domeniu, a fost să ofer o formă închegată textului pe care l-am avut pentru momentul pregătit. Am încercat să combin dramatizarea unei nuvele cu gânduri foarte personale. În rest, obstacole şi căutări specifice actorului.

V.B.:Cum ai aprecia evoluţia ta în cadrul acestui proces, de la preselecţiile din luna iulie şi până la finală, în septembrie?

A.M.P.: Cred că cele două luni, dintre preselecţii şi Gală, au fost benefice. Mi-am schimbat textul, am avut timp să mă gândesc la el şi la moment. În Gală am reuşit să fac mai linătrecerea de la actor la personaj. În acelaşi timp, mi s-a părut că momentul a fost mai jos din punct de vedere energetic.

V.B.:Gala HOP într-un cuvânt. Care ar fi acela? Dar experienţa ta la HOP 2018?

A.M.P.: Căutare.

V.B.: Care a fost motivaţia de a participa la acest eveniment?

A.M.P.:Nu ştiu de ce, dar mi-a fost frică să particip la secţiunea individual şi de aceea am tărăgănat foarte mult timp înscrierea. Cred că îmi era cumva departe ideea de a face totul pe cont propriu. M-am hotărât totuşi să particip după ce mi-am amintit de un lucru pe care ni l-a spus Profu’ (Miklós Bács, n.m.)în facultate: “Să nu fugi de ce îţi este  frică, pentru că o să te obişnuieşti să fugi”. În plus, HOP e o experienţă constructivă pentru orice tânăr actor.

V.B.: Ai fost desemnat de juriu drept cel mai bun actor participant la Gala HOP 2018. Cum ţi se pare această decizie? Ce ai simţit în momentul în care Anca Sigartău ţi-a pronunţat numele?

A.M.P.: Mă bucură. A fost un vârtej de sentimente contradictorii şi îmi bătea inima foarte tare.

V.B.: Ai putea să ne spui care crezi că sunt perspectivele tale de carieră în viitorul apropiat?

A.M.P.: Nu ştiu ce-mi rezervă viitorul. Nu am nimic cert. Ştiu doar că sunt angajat la teatru şi sper să joc. În rest, aştept, caut, sper … la fel catoţi ceilalţi.

Ana-Maria Pop, din Cluj-Napoca, este licenţiată,ca şi Alex Mihai Popa, a aceleiaşi universităţi clujene de prestigiu, „Babeş-Bolyai”, dar şi a unui masterat de arta actorului la UNATC „ Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Tânăra şi talentata actriţă îmi răspunde pentru a doua oară unui interviu, de data aceasta din postura de câştigătoare a unui important şi onorant premiu pentru un tânăr actor, oferit de actriţa Dorina Lazăr.

Vlăduţ Burde: Cum ai descrie, per ansamblu, atmosfera de la Gala HOP 2018?

Ana-Maria Pop: Aş descrie atmosfera Galei Hop ca fiind una plină de concentrare, ambiţie, profesionalism şi emoţie. Anul acesta, consider că am fost o echipă de tineri curajoşi, care s-au respectat reciproc, care s-au ajutat reciproc, care scriau glume noaptea pe grupul de facebook şi dimineaţa împărţeau păreri despre ele. Sunt fericită că am fost NOI.

V.B.: Ce ţi s-a părut cel mai dificil în legătură cu acest concurs-eveniment?

A.-M.P.: Cel mai dificil pentru mine a fost să îmi controlez emoţiile şi să abordez un soi de relaxare care să mă conducă pe întreg parcursul momentului individual. Am reuşit să obţin asta doar în a doua parte a momentului. E o lecţie pe care cu siguranţă o voi ţine minte.

V.B.: S-a dovedit, în final, Luigi Pirandello un scriitor dificil de abordat din perspectiva pregătirii unui personaj ludic?

A.-M.P.: Nu mi s-a părut dificil, ci revelator. Când analizez textul pe care l-am ales, sunt mai degrabă uimită şi fascinată de mintea creatorului Luigi Pirandello, decât speriată de acesta. Provocarea cea mare e să reuşesc să transform şi să aduc pe scenă cuvintele de pe hârtie astfel încât să nu se piardă vreo fărâmă din mesajul lui, iar asta provoacă ambiţie şi dorinţă de evoluţie, nicidecum frică.

V.B.: Gala HOP într-un cuvânt. Care ar fi acela? Dar experienţa ta la HOP 2018?

A.-M.P.: Lecţie.

V.B.: Ce te-a motivat să participi la acest eveniment dedicat vouă, tinerilor actori?

A.-M.P.: Dorinţa de a crea, de a munci şi de a mă provoca să lucrez texte noi.

V.B.: Cum ai primit vestea că eşti câştigătoarea premiului acordat de marea Dorina Lazăr?

A.-M.P.: Foarte surprinsă, entuziasmată, recunoscătoare! Îi mulţumesc mult că a avut încredere să îmi ofere acest premiu. E o onoare!

V.B.: Care sunt planurile tale profesionale în viitorul apropiat?

A.-M.P.: La fel ca până acum. Casting-uri, proiecte, repetiţii – muncă, muncă, MUNCĂ.

Nu pot decât să le mulţumesc celor doi tineri actori finalişti în cadrul acestei Gale pentru că şi-au rupt puţin din timpul lor pentru a răspunde, cu amabilitate şi entuziasm, întrebărilor mele. Nădăjduiesc că, în timp, experienţa prin care au trecut la Bucureşti, în cadrul preselecţiilor, şi la Costineşti, în cadrul finalei, le va fi de mare folos, atât pentru viaţa personală, cât şi, mai ales, pentru carieră. Cu siguranţă că pentru ei Gala Tânărului Actor HOP, ediţia din 2018, a reprezentat o verigă importantă în dezvoltare profesională, iar premiile obţinute îi vor face să muncească şi mai mult pentru ca, în final, drumul să îi poarte pe culmile afirmării.

Vlăduţ Burde