HOP şi de la capăt

Gala HOP, ediţia cu numărul XXI, desfăşurată la Vox Maris Grand Resort din Costineşti, s-a încheiat. Zarurile au fost aruncate. La capătul unui drum sinuos, uneori cu serpentine şi teren accidentat, cu provocări la tot pasul, cei mai buni dintre cei buni şi-au adjudecat premiile. Toţi au jucat tare până în ultimul moment şi toţi au ieşit câştigători în lupta cu ei înşişi, dar mai ales cu deloc accesibilele scrieri ale laureatului Nobel, dramaturgul Luigi Pirandello. A fost o competiţie pigmentată cu de toate, cu plusuri, dar, uneori, şi cu minusuri, în care tinerii actoriCătălin Asanache, Alexandru Banciu, Norbert Boda, Rusalina Bona, Radu Catană, Nadina Cîmpianu, Ada Dumitru, Tiberiu Enache, Maria Teodora Filip, Andrei Han, Adrian Loghin, Alex Macavei, Carla Mihai, Alice-Cora Mihalache, Claudia Moroşanu, Cezara Munteanu, Andrei Nedelea, Cătălin Nicolau, Vlad Nicolici, Ana Olaş, Ana-Maria Pop, Alexandru Mihai Popa, Dan Pughineanu, Beatrice Rubică, Andreea Tănase, Maria Teişanu, Bogdan Ujeniuc, cei 27 de finalişti ai Galei,au încercat să dea măsura creativităţii lor, demonstrând încă o dată că talentul este, într-o oarecare măsură, o chestiune de perseverenţă şi de muncă.Concursul i-a învăţat pe tinerii actori şi gustul amar al resemnării şi neputinţei, luciditatea asumării, însă i-a învăţat şi respectul şi responsabilitatea muncii în echipă.Dar cum concursul este concurs, la final juriul format din reputaţi oameni de teatru- Felix Alexa, Roberto Bacci, Cosmina Olariu, Florin Piersic Jr. şi Anca Sigartău-şi marele public au deliberat. S-au acordat mai multe premii, atât la secţiunea individual, cât şi la secţiunea grup.

La secţiunea individual, Premiul „Ştefan Iordache”, Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP- acordat în memoria marelui actor Ştefan Iordache, fost membru al juriului Galei,  şi, totodată, un susţinător acerb al tinerei generaţii de actori- a fost adjudecat de Dan Pughineanu, absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune pentru „Omul cu darul în mână”, după „Omul cu floarea în gură”de Luigi Pirandello. Tot el a primit şi premiul Vox Maris, acordat celui care câştigă Marele Premiul al Galei. Premiul a fost înmânat de regizorul Roberto Bacci şi de Ramona Manole, directoarea Centrului Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, partener al Galei HOP 2018.

Cea mai bună actriţă la secţiunea individual a fost aleasă Andreea Tănase, tot absolventă a UBB Cluj-Napoca pentru „Cine sunt Eu?”, după „Unul, niciunul şi o sută de mii”de LuigiPirandello. Premiul a fost înmânat de regizorul Felix Alexa.Pentru rolul interpretat în spectacolul„Victoria furnicilor”, dramatizare după Luigi Pirandello, Alex Mihai Popa,absolvent al UBB Cluj-Napoca, a fost desemnat cel mai bun actor, la secţiunea individual. Premiul i-a fost înmânat de actriţa Anca Sigartău.

La secţiunea grup s-au acordat două premii. Astfel, premiul pentru cea mai bună trupă de actori, Premiul „Cornel Todea”, a revenit actorilor Radu Catană (de la UBBCluj-Napoca) şi Adrian Loghin (de la UNATC Bucureşti) pentru spectacolul „Schist”, după „Omul cu floarea în gură”, de Luigi Pirandello. Premiul este susţinut, începând cu ediţia a 16-a, de familia Todea şi a fost înmânat la această ediţie de actorul şi regizorul Florin Piersic Jr.

Câştigătoarea de anul trecut a Marelui Premiu „Ştefan Iordache”, actriţa Cosmina Olariu a înmânat Premiul special al juriului – „Sică Alexandrescu”. Acesta  i-a revenit actorului Andrei Nedelea, de la Universitatea din Craiova, pentru rolul interpretat în spectacolul „Acum se improvizează”, după „Astă seară se improvizează”  de Luigi Pirandello.

Pe lângă aceste premii, în cadrul Galei Tânărului Actor HOP s-au acordat şi premii speciale. Actriţa Dorina Lazăr a acordat un premiu pentru prestanţă şi rostire scenică, premiu care a fost adjudecat de Ana-Maria Pop, de la UBB Cluj-Napoca, care a prezentat în cadrul Galei momentul „Fiecare cum vede”, după „Fiecare cum vede”, „Omul cu floarea în gură”, „Şase personaje în căutarea unui autor”de Luigi Pirandello.

Şi publicul a avut ocaziade a-şi vota favoriţii. Astfel, spectatorii prezenţi la Costineşti şi telespectatorii care au urmărit în directGala pe site-ul dedicat au avut posibilitatea de a vota, pe site, actorul, actriţa şi grupul preferaţi. Aprecierea şi votul publicului pentru cea mai bună actriţă s-au îndreptat către Cezara Munteanu (tot de la UNATC Bucureşti).Cel mai bun actor în viziunea publicului a fost desemnat Alexandru Banciu (UNATC Bucureşti), iar premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat grupului format din Rusalina Bona, Carla Mihai, Cezara Munteanu, Andrei Nedelea şi Vlad Nicolici, pentru interpretarea spectacolului „Acum se improvizează”.

Premiul special „Zece pentru film la TIFF”, acordat  de regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu, oferă câştigătorului şansa de a se remarca şi afirma în cinematografie, dar şi de a a participa la stagii profesionale (training-uri şi workshop-uri). În această ediţie premiul i-a fost acordat lui Tiberiu Enache, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”, din Iaşi, Facultatea de Teatru, pentru„Atenţie, se filmează!”, după „Caietele lui Stefano Gubbio, operator”de Luigi Pirandello.

Acestea au fost „cadourile” HOP pentru tinerii actori în 2018.Însă tolba lui cu premii nu s-a epuizat, iar el se va odihni un an, până ce, în 2019, va oferi din nou posibilităţi de colaborare şi de formare profesională pentru cei mai tineri, talentaţi, motivaţi şi perseverenţi actori. Tineri, entuziaşti, curajoşi, plini de speranţă, zâmbitori, aşa cum au fost şi concurenţii acestei ediţii.

Vlăduţ Burde