Gala Hop 2018 după linia de SOSIRE

Gala HOP – Gala tânărului actor din acest an s-a încheiat de câteva zile. Emoţiile concurenţilor s-au liniştit şi au fost transformate în izbânzi, în cazul celor premiaţi şi într-un bagaj de experienţe utile, care pot deveni şi prolifice, pentru toţi participanţii, fie ei concurenţi, mentori sau spectatori.

Toţi cei angrenaţi, într-un fel sau altul, în activităţile Galei HOP din cele patru zile de desfăşurare au putut beneficia de energia degajată de pasiunea şi dăruirea cu care „şi-au jucat rolurile” cei implicaţi  în acest program cultural de interes naţional.

Impresiile „la cald” s-au decantat, concretizându-se astfel în concluzii şi observaţii obiective. Până şi Festivitatea de decernare a premiilor s-a derulat în acest spirit de sinceritate şi onestitate. Pe lângă felicitările pentru actorii premiaţi şi pentru munca depusă de toţi concurenţii, s-au făcut auzite, „la scenă deschisă”, critici pertinente şi constructive referitoare la prestaţia tinerilor actori. Nu au fost trecute sub tăcere nici deficienţele în ce priveşte dicţia, lipsa de vigoare a cuvântului pronunţat, rostirea monotonă sau, din contră, aproape „urlată”, nici ticurile verbale şi gesturile agitate şi exagerate care „ţipau” după atenţia spectatorilor. Citându-l pe marele regizor Liviu Ciulei, actriţa Anca Sigartău – membră a juriului Galei Hop din acest an – le spunea concurenţilor aflaţi pe scenă în seara decernării premiilor: „Dacă ştii ce faci şi de ce faci, ştii şi cum să faci, iar cum faci este ceea ce eşti!”

Păstrând aceeaşi notă de sinceritate, actorul Adrian Loghin, cel care împreună cu Radu Catană a obţinut Premiul pentru cea mai bună trupă de actoripentru spectacolul Schist după Omul cu floarea în gurăde Luigi Pirandello, mi-a răspuns la câteva întrebări despre ce a însemnat pentru el Gala Hop 2018 şi „călătoria” de la preselecţii până la premiu.

Alexandrina Codarcea:Cu ce impresii, senzaţii, ai rămas după încheierea Galei?

Adrian Loghin:Gala HOP te obligă mereu să dai faţă în faţă cu propriile tale calităţi şi neputinţe, îţi aduce în perspectivă evoluţia sau involuţia ta ca artist. Cu atât mai mult atunci când ai mai participat. Anul acesta am reuşit să mă analizez şi să-mi dau seama, în continuare, la ce trebuie să mai lucrez şi să perfecţionez.

A.C.:Ce ţi-a adus nou în plan profesional această experienţă?

A.L.:În plan profesional mi-a adus, poate, mai multă încredere în mine şi în ideile mele, o experienţă mai detaliată în lucrul cu partenerul de scenă şi cel mai important, cred, întâlnirea cu alţi profesionişti din generaţia mea. Oameni valoroşi pe care-i voi urmări mereu şi de la care voi avea tot timpul ceva de învăţat.

A.C.:În ce fel crezi că te-a îmbogăţit această experienţă în plan personal?

A.L.:Cum am spus şi mai sus, dacă laşi de-o parte orgoliul tău şi nu-şi vei lăsa mintea tulburată de propriile aşteptări, lucru nu foarte uşor, zic din experienţa personală, din orice ai câte ceva de învăţat. Eu am învăţat că o reuşită nu înseamnă neapărat un câştig absolut. Deşi pe un plan am fost, întrucâtva, apreciaţi, ştiu cu certitudine că drumul spre a deveni actor în adevăratul sens al cuvântului este perindat de foarte multe obstacole. Cum vom trece peste ele şi în ce fel ne vor schimba putem afla doar prin astfel de experienţe.

A.C.:Ce a-ţi schimbat la momentul vostru faţă de preselecţii şi dacă v-au ajutat sfaturile juriului din acea etapă?

A.L.:Acesta este un subiect destul de sensibil pentru mine. Sfaturile juriului de preselecţie au fost foarte bine primite şi bine intenţionate, dar cât am reuşit să aplicăm din cele ce ne-au spus nu ştiu. Din păcate, din punctul meu de vedere, emoţiile Galei şi-au cam spus cuvântul, iar micile noastre stângăcii şi-au cam făcut loc pe scenă. Dar, din nou, pentru mine aceasta a fost o veritabilă lecţie.

A.C.:Care a fost pentru tine cel mai puternic moment al experienţei Gala HOP?

A.L.:Cred că cel mai puternic moment a fost exerciţiul de étude cu actorul Dan Pughineanu. Întâlnirea cu el s-a dovedit a fi cu adevărat inedită, ne-am permis să lucrăm într-un mod foarte personal, povestind unul altuia din experienţele fiecăruia, lucru care ne-a adus în momentul étude-ului la un nivel de comunicare şi de confort care m-a uimit şi m-a încântat. Din acest punct de vedere, exerciţiul propus de D-nul  Bács, mi s-a părut foarte util. Un mod interesant de a cunoaşte noi posibili parteneri de scenă.

A.C.:Mulţumesc pentru sinceritatea cu care mi-ai răspuns la întrebări şi mult succes pe mai departe!

La finalul Galei, cei prezenţi au avut posibilitatea, prin intermediul baloanelor care au fost lăsate să se înalţe către cer, să-i trimită un gând în Univers celui care „şi-a pus la dispoziţie” opera ca suport pentru actorii-concurenţi ai ediţiei a XXI a Galei HOP, Luigi Pirandello. Să sperăm că el a primit mesajul şi că scrierile lui i-au ajutat pe actori să se facă auziţi chiar şi de către „Uriaşii munţilor”, aşa cum le-a urat în încheiere concurenţilor Miklós Bács, directorul artistic al Galei HOP 2018.

Alexandrina Codarcea